Flera hundra kvar på asylboende trots uppehållstillstånd

Av de knappt 600 som bor på Restad gårds asylboende i Vänersborg har uppemot 300 redan fått uppehållstillstånd. Det är arbetsförmedlingen som ska hjälpa till med nytt boende.

Sedan i början av september får alla syriska flyktingar som kommer till sverige permanent uppehållstillstånd. Men på asylboendet Restad Gård i Vänersborg märks inte detta särskilt mycket eftersom så många som 300 personer bor kvar, vissa långt efter att de fått det glada beskedet.

– Nu känns det bra, nu har jag rättigheter som vem som helst.

Hanaa Al-Kurdy behöver inte längre oroa sig för att bli skickad tillbaka till Syrien. För två månader sedan fick hon och hennes tre barn uppehållstillstånd. Nu sitter Hannaa på restad gårds förskola med fyraårige Hassan i knät och längtar efter att flytta till en egen lägenhet. Men det har inte gått så bra med flyttplanerna och det är hon inte ensam om.

Av de knappt sexhundra som bor på asylboendet så har uppemot 300 fått uppehållstillstånd men inte kunnat flytta därifrån. Runt om på Sveriges asylboenden bor idag 10 000 personer som redan har fått permanent uppehållstillstånd.

Sedan etableringsreformen trädde i kraft för drygt tre år sedan har arbetsförmedlingen ansvaret att hjälpa personer med permanent uppehållstillstånd till boende. Lyckas man inte blir personerna kvar på asylboendet. Peter Stenebjer är sektionschef för etablering på arbetsförmedlingen i området.

- Vi bygger tyvärr inte bostäder, så om vi inte har några bostäder inom vår bostadssektion så blir det svårt. Det är den situationen vi har idag, säger Peter Stenebjer.

Nej arbetsförmedlingen bygger inte bostäder, men Peter Stenebjer säger att man trycker på politiker och kommunerna för att det ska byggas mer. Frågan är om de lyssnar.

- Ja det vet inte jag, jag för iallafall frågan uppåt och vi vet att det finns en brist på bostäder.