Stor oro bland företagarna i Stugun efter Fujitsus neddragning

1:42 min

Beslutet att dra ner verksamheten på Fujitsu i Stugun med sextio personer oroar företagarna på orten. Carola Engström driver macken i byn och hon avbröt sin fjällsemester när beskedet kom.

Carola Engström driver macken i Stugun som förutom bensin säljer livsmedel, godis och mycket annat framför allt till de som jobbar på Fujitsu tvärs över vägen.

- Det har försvunnit så mycket jobb här nu att jag har avbrutit min semester i fjällen för att komma hit och se vad som händer. Alla de som jobbar här på andra sidan om vägen är mina kunder. Det kommer att märkas direkt när det försvinner sextio personer som brukar äta lunch och tanka och handla, säger Carola Engström.

Hon tror att hela bygden kommer att märka av när sextio jobb försvinner i slutet av september.

- Många av dem som jobbar på Fujitsu har köpt hus i Stugun och har sett till att skolan är kvar och att dagis har byggt ut, säger Carola Engström.

Serdal Seken och hans fru Seval driver lunchrestaurangen bredvid Fujitsus lokaler i Stugun. Han är bekymrad.

- Man blir ledsen. Jag har många stamgäster från Fujitsu och jag kan inte ha mindre omsättning än så här. Ragunda backar hela tiden. Det är inte bra, säger Serdal Seken.

Carola Engström är fast besluten om att försöka vända den negativa utvecklingen i Stugun.

- Jag kommer att ta kontakt med kommunen och se om vi verkligen vårdar de företag vi har i Ragunda kommun. Vi måste vårda företagen och se till att de blir kvar, säger Carola Engström.