Barn i Oskarshamn fick lära sig mer om elektricitet

1:02 min

På förskolan Gläntan i Oskarshamn fick barnen på torsdagsförmiddagen lära sig mer om elektricitet. En av tankarna bakom det är att dem ska bli mer medvetna om att man ska vara noga med att stänga av elektroniska apparater efter sig.

– Tanken är att de ska bli medvetna om var elektricitet finns i huset, var man ska använda den och var man ska stänga av efter sig, för att skapa energikloka barn, säger Terese Krona  som är förskolelärare...

Det surar i fröskolan gläntan, med bland annat ljud och blixtar lär sig barnen mer om elektricitet. Bland annat handlar det om att spara el, inte låta saker stå på i standby läge. Förhoppningen är bland annat att barnen ska föra vidare sina kunskaper hem och också se till så att personalen på förskolan inte slarvar och slösar med elektricitet.

Ett försök att minska elförbrukningen

Men tankarna med det här projektet är större än så och en del i Oskarshamns försök att bli ett internationellt energicentra.

– Vi ser en stor vinst att man minskar förbrukningen av energi när man förändrar beteendet hos barn. För att som vision har Oskarshamns kommun att vi ska bli ett internationellt energicentra. En del i den satsningen är att minska förbrukningen av energi. Inte bara producera utan även minska förbrukningen, säger Jonas Brorsson på  Oskarshamns kommun