Tolv amerikanska stridsflygplan till Polen

1:05 min

USA skickar 12 stridsplan till Polen för övningar tillsammans med den polska försvaret nästa vecka. Åtgärden kommer som ett svar på krisen i Polens grannland Ukraina.

Redan i går meddelade den polske premiärministern Donald Tusk att Polen låg i förhandlingar med USA om att utöka det militära samarbetet på grund av det som just nu pågår i grannlandet Ukraina.

I dag berättade det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon att USA nu skickar 12 stridsflygplan till Polen och därtill 300 personer för att i nästa vecka genomföra en militärövning.

Uppgifterna har nu bekräftats av den polske försvarsministern.

Att USA och Polen skulle genomföra en övning tillsammans var planerat sen tidigare men på grund av situationen i Ukraina blir den nu mycket större än planerat. Tidigare skulle bara ett amerikanskt transportplan delta, nu blir det alltså 12 stridsflygplan.

Den amerikanske ambassadören i Polen säger att man gått med på att öka övningens storlek och det amerikanska deltagandet för att man behöver understryka för sina allierade, bland annat Polen, att Natos säkerhetsgarantier verkligen gäller, när säkerhetsläget ändrats så dramatiskt.

Övningen kommer äga rum på en flygplas i centrala Polen.