Pensionskuvertet ska bli lättare att begripa

1:15 min

Det orange:a pensionskuvertet är på väg. Kanske har du redan fått ditt. Och nu ska det vara lättare att förstå vad som står i papperen, som är en prognos om hur din statliga pension kommer att se ut. Den är på färre sidor bland annat. Förra året var den på sex sidor och i år är det fyra sidor som gäller istället.

Det som många missar är att det här inte är en prognos över hela den pension som man kan få, utan bara över en del. För även om vi fått den här prognosen nu ett antal år så är det många som tycker det är svårt att förstå vad står i de här pappren säger Monika Pettersson  som är  expert pensionsmyndigheten.

– Enligt våra undersökningar ser man att många öppnar dem. Det vi har märkt är att folk har lite svårt att förstå vad som står där i. Så från början när vi skickade ut de här kuverten var det tio sidor långt. Förra året var det sex och i år har vi fått ner det till fyra sidor. Så vi försöker förenkla informationen.

Nya sätt i år

Inom bara några dagar ska alla här i länet fått årets upplaga av det orange kuvertet. Men vad många missar är att det här inte är en prognos över hela den pension som man kan få, utan bara över en del. Därför har man i år lagt till en kod som den som vill kan använda för att gå in på en hemsida och få en total prognos. Då handlar det inte bara om statliga pensionen utan också om tjänstepensioner som arbetesgivaren betalar in och i de flesta fall också privat pensionssparande.

– Det är mycket bättre att se en samlad bild och en helhetsbild än att bara se lösryckta delar.