Proppfullt på SFI i Karlskrona

1:45 min

Efter bara två år i nya lokaler är det rejält trångt på vuxenskolan i centrala Karlskrona.

Fler elever vill gå på Svenska för invandrare, SFI. Så pass många att skolan faktiskt fått införa undervisning på kvällstid också.

Eleverna Seema Goyel, Hasse Bazanji, Malgorzata Kwasniewska och Marta Sychowska spelar Tempusspelet för att få kläm på supinum, infinitiv och preteritum. Kniviga begrepp men tärningen rullar på bra och spelet går fort framåt.

Fler utländska akademiker
500-600 elever passerar SFI i Karlskrona varje år. Förra året blev de fler, både på grund av anhöriginvandring men också för att allt fler utländska akademiker på Blekinge tekniska högskola vill lära sig svenska för att kunna jobba utanför högskolan.

Dessutom ligger skolan nu centralt istället för på ett industriområde som tidigare. Det har helt enkelt blivit lättare att ta sig till skolan.

– På en fyraårsperiod har det nog ökat med en tredjedel. Och så många elever som vi har nu har vi nog aldrig haft, säger Marie Franzén som är biträdande rektor.

Större klasser
I år räknar man med ännu fler elever på SFI men även på Komvux. För elevernas del betyder det lite större klasser och att vissa får gå i skolan på kvällarna. Seema Goyel ser det bara som positivt.

– Det är mycket roligt att prata med elever från olika länder, säger hon.