Utredning ska visa vem som sköt på Maidan-torget

2:00 min

I Ukraina fortsätter utredningen om hur det gick till när människor blev skjutna på gatorna i Kiev för två veckor sedan. 100 människor miste livet och de flesta föll offer för skottlossningen.

– Det här är en gummikula, säger 58-årige förre militären Vasilij Liubarets.

Men så vänder han ut och in på gummit och visar en järnhylsa inuti, just den variant av ammunitionen som dödade många på Kievs gator i mitten av februari.

Ett par unga män i kamouflagekläder har ställt fram ett bord på gatan och visar förbipasserande patroner som ska ha hittats efter den blodiga upplösningen av gatuprotesterna.

Den nye ukrainske riksåklagaren Oleg Machnitski sa häromdagen i ukrainsk tv att utredningen om eventuella krypskyttar hittills bekräftat att de funnits på en byggnad i centrala Kiev.

– Spår av utrustning från krypskyttarna har hittats på Centralbankens tak, sa Machnitski, Nu undersöks ytterligare byggnader nära Självständighetstorget Maidan.

Tidigare i veckan läckte ett hemligt avlyssnat telefonsamtal ut mellan EU:s utrikeschef Catherine Ashton och Estlands utrikesminister Urmas Paet, där den senare säger sig ha hört i Kiev att krypskyttarna var utskickade av proteströrelsen och inte myndigheterna.

Källan ska ha varit läkaren Olga Bogomolets som på plats behandlade många av de skjutna. Men Bogomolets förnekar i brittiska Daily Telegraph att hon skulle ha pekat ut vilka det var som sköt.

Förre militären Vasilij Liubarets, som själv var med på Kievs gator under de kritiska dagarna, säger att alla han känner är övertygade om att det var ryska krypskyttar som besköt både demonstranterna och den ukrainska specialpolisen Berkut för att få fram en blodig konfrontation.

Och att han tror inte att Berkut visste att vissa av deras gummikulor var förstärkta med dödliga metallhylsor.

– De hade förmodligen bara fått veta att det var gummikulor och ingenting annat, säger Vasilij Liubarets.