STUDIO ETT FREDAG 7 MARS

Rysslands nya krigföring och Ukrainas inrikespolitiska situation

23 min

Det vi sett hittills i Ukraina är bara första steget i ett nytt ryskt tankesätt om hur moderna krig förs. Det menar Peter A Mattsson, forskare vid Försvarshögskolan. Först handlar det om att vinna kampen om informationsmiljön genom informationsoperationer med massiv och tydlig aktivitet i media och där skapa en berättelse som är ett stöd för det egna landet. Psykologisk krigföring används också för att neutralisera eller försvaga de viktigaste samhällsinstitutionerna, menar Peter A Mattsson. Sociala medier spelar en viktig roll och här går det snabbt att få folk att förändra sitt beteende. 

Samtal med Peter A Mattsson, forskare på Försvarshögskolan.

Hör vår utsände i Kiev Fredrik Wadström om den inrikespolitiska situationen i Ukraina. Den Högra Sektorn är en av grupperingarna som uppstod i november i samband med demonstrationerna på Majdan under demonstrationerna. Idag har de på en presskonferens sagt att de ska bilda parti.

Reportage om den officiella ryska bilden av Ukrainakrisen och där är uppfattningen att det inte handlar om krig utan snarare om en vilja från Kreml att åter skapa fred och stabilitet i grannlandet. Reportage av Johanna Melén. Ett längre reportage sänds imorgon i programmet Konflikt klockan 9.03.

Reportage från Krimhalvön av Sten Sjöström med röster och reaktioner på ryskt agerande de senaste dagarna och rysk närvaro på Krimhalvön.