Statliga miljoner till Facebooks nya serverhall i Luleå

1:49 min

Facebook kommer att bygga en andra serverhall i Luleå. Det presenterades i samband med näringsminister Annie Lööfs besök i dag.

I dag stod det klart Facebook bygger ytterligare en serverhall i Luleå. En miljardinvestering som liksom den första hallen beviljats statligt stöd.

Tillväxtverket skjuter till ytterligare miljoner till nätjättens satsning i Sverige som fick drygt 100 miljoner kronor redan för ett par år sedan.

– Jag tycker det är en bra investering. Svenska staten har ju fått tillbaka mycket mer än de 103 miljonerna i skatteintäkter från Facebooks verksamhet här. Och det har följt jobb och det har följt andra internationella investeringar, säger näringsminister Annie Lööf (C) som besökte den befintliga serverhallen i Luleå i dag.

Det är där det sociala nätverket hanterar sina användaruppgifter, som hela tiden ökar.

– Det är de fantastiskt goda förutsättningar som finns här med klimatet, bra energi, pålitligt elnär och sedan är det såklart Facebooks tillväxt vad gäller användare som driver på det här. Sedan vi öppnade Luleå 1 i somras så har det tillkommit 160 miljoner Facebookanvändare, berättar Facebooks platschef i Luleå, Joel Kjellgren.

Den andra serverhallen som nu ska byggas kommer bli stor som 14 ishockeyrinkar och kosta 1,4 miljarder kronor att färdigställa, varav 36 miljoner är ett investeringsstöd som Tillväxtverket beviljat företaget.

Myndigheten anser att det är viktigt för Sverige att Facebook fortsätter att expandera här inom den allt hårdare konkurrensen inom datacenterindustrin.

Totalt med kringeffekter har det skapats ett 100-tal permanenta arbetstillfällen i samband med etableringen i Luleå sedan starten i somras, visar en studie från Luleå tekniska universitet som presenteras inom kort. Nätjättens egen personal, serviceföretag, bevakningsbolag och exempelvis vaktmästarjobb.

– Det betyder mycket för Luleå och Norrbotten att Facebook ger oss fortsatt förtroende, vi strävar ju efter att länet ska bli en nod för datacenter i Sverige, och det här är ytterligare ett steg i den riktningen, säger Sven-Erik Österberg, landshövding i Norrbotten i ett pressmeddelande.