"Lejonet" döms för krigsbrott

1:32 min

Internationella brottmålsdomstolen i Haag förklarade i dag den kongolesiske krigsherren Germain Katanga skyldig till krigsbrott och brott mot mänskligheten, bland annat för en massaker mot en by 2003.

Det var i februari 2003 som byn Bogoro i Ituri-provinsen i Kongo-Kinshasa angreps av Katangas milis och omkring 200 bybor mördades. Kulsprutor, granatgevär och machetes användes mot invånarna. Ett stort antal kvinnor och unga flickor bortfördes också av milisen och kom att användas som sexslavar. I hans milis ingick ett stort antal barnsoldater.

Det här är bara andra domen som Internationella brottmålsdomstolen avkunnat sedan den inrättades för över tio år sedan. Rättegången mot Katanga började för fyra år sedan och nu fälls han för flera fall av krigsbrott och brott mot mänskligheten. Däremot frikänns han för åtalspunkterna sexuellt slaveri,  våldtäkt och att ha använt barnsoldater.

Syftet med attacken var att förinta byn, hävdade åklagarsidan. Attacken var en del av stridigheter mellan två etniska grupper i regionen då - lendu och hema. Totalt dödades omkring 60 000 i mitten av 90-talet.

Germain Katanga, kallad Simba, eller Lejonet, blev 2004 general i president Joesph Kabilas armé som en del i en uppgörelse för att få ett slut på striderna i området. Men 2005 greps han av myndigheterna och två år senare överfördes han till Haag.

Tidigare har domstolen i Haag dömt Katangas ärkefiende Thomas Lubanga till 14 år fängelse för att ha använt och rekryterat barnsoldater.