Lavrov: Sanktioner kommer att slå tillbaka

0:53 min

Ryska UD meddelar i kväll att amerikanska sanktioner mot Moskva till följd av krisen i Ukraina kommer att slå tillbaka mot USA.
Samtidigt menar FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson att det nu är den politiska utvecklingen på Krim som är det största orosmomentet i konflikten.

Den ryska utrikesministern Sergej Lavrov talade i dag i telefon med sin amerikanske kollega John Kerry. Lavrov ska då ha förklarat att eventuella sanktioner mot Ryssland kommer att att slå tillbaka mot USA.

Under fredagskvällen har det också kommit uppgifter från Krim om att ryska soldater ska ha intagit en ukrainsk militärbas. Enligt flera medier har soldaterna dock lämnat basen igen.

Tidigare i dag besökte FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson Stockholm efter ett  besök i Ukraina, där han på uppdrag av FN:s generalsekreterare har gjort en bedömning av situationen.

– Det har varit en mycket intensiv vecka. Jag hade ett tredelat uppdrag, att försöka hindra krisen från att eskalera, att undersöka möjligheterna till en fredlig lösning på och att titta på vilken roll FN kan spela, sade Eliasson under pressträffen.

Under besöket i Ukraina träffade Eliasson både politiker och företrädare för civilsamhället, bland annat representanter för folkgruppen krimtatarer.

– Jag slogs av hur lugna och återhållsamma människor ändå är, sade Eliasson.

Eliasson sade under pressträffen att FN:s oro nu framförallt handlar om den politiska utvecklingen snarare än den militära.

Enligt Eliasson anser ukrainska bedömare nu att den akuta risken för en militär upptrappning har minskat något.

Han nämnde den utlysta folkomröstningen om Krims framtida status som en försvårande faktor men ville inte svara på om FN försöker påverka utgången i någon riktning.

För FN:s del handlar arbetet nu framförallt om att försöka få in observatörer i Ukraina.

– Arbete pågår när det gäller att mana till nedtrappning, att stärka den politiska dialogen och att få observatörer på marken", sade Eliasson som svar på frågan om vad han tror om framtiden kallade sig själv en oroad optimist.