Riksväg 51 får vänta två år till på ombyggnad

1:51 min

Breddningen av riksväg 51 mellan Kvarntorp och Svennevad skjuts upp ytterligare en gång, nu gäller byggstart tidigast år 2017.

Det beskedet har nu kommit från Trafikverket som måste spara pengar i år. I Pålsboda är folk inte förvånade.

– De har ju mätt ut vägen för 30 år sen och har fortfarande inte pengar till det!

– Det är ju så mycket långtradare som går förbi så jag tycker det skulle behövas.

– Jag är inte förvånad, man började redan på 50-talet, så jag tror nog det dröjer tio år till.

Det är slingrigt, smalt, ingen väggren att prata om. Och bilarna kör fort på riksväg 51. En pulsåder med mycket tung trafik. Men gång efter gång så skjuts breddningen av riksväg 51 mellan Kvarntorp och Svennevad upp.

Så i veckan var det dags igen, och Regionförbundets ordförande Irene Leijegren är mycket besviken eftersom det handlar om kontakten med Östergötland.

– Den är väldigt viktigt och väldigt dålig idag. Det är ju det vi har tittat på under många år. Den är väldigt svag den kopplingen idag. Och det är inte bra!

Risk för slagskugga

En bättre väg mot Östergötland kan också ses i ljuset av det snabbspår som planeras öster om Vättern.

– Det här är enormt prioriterat så att vi inte kommer i slagskugga för att allt går på andra sidan Vättern, säger Irén Lejegren (S).

Inte alla papper klara

När regionstyrelsen träffas nästa gång ska de ha samtal med Trafikverkets regionchef om hur man ska hantera de stora svägningarna i planeringen. Regionalt kan man inte plocka fram de mer än 100 miljoner som breddningen av rv 51 skulle kosta. Christian Mineur som är samhällsplanerare på Trafikverket Öst pekar på att man i höstas fick ett sparbeting på 180 miljoner och då fick prioritera.

– Där har vi gjort ett medvetet val att vi har prioriterat de projekt som haft bäst förutsättningar och haft underlag och handlingar som behövs för att bygga klara. Riksväg 51 har ju dragit ut på tiden för att få ihop de underlag som behövs.