Rekordtidigt vårbruk kan vara på gång

1:27 min

Snöfritt, tjälfritt och milt. Och vårvärme på väg in över Skaraborg i helgen, enligt SMHI. Lantbrukarna står och stampar för att ta itu med vad som kan vara ett rekordtidigt vårbruk. P4 Skaraborg har träffat lantbrukaren Roger Lätt.

Roger Lätt driver lantbruk mellan Värsås och Tibro. Han gläds åt den tidiga våren och inväntar rätt stund att inleda vårbruket. Just nu är det osäkert när den där stunden kommer att infinna sig i hans trakter.

– Det är ju exceptionellt tidigt med en så här mild vår. Men det är nästa för tidigt att börja. Man är faktiskt i valet och kvalet om det skulle bli väldigt fint väder. 

Det är en avvägning som varje lantbrukare måste göra: sätta igång med vårbruket rekordtidigt och riskera bakslag med till exempel förlust av näringsämnen och förstörda grödor. Eller ha is i magen, vänta lite till och kanske gå miste om värdefull tid.

Förra året fick vårbruket en riktigt sen start på många håll. Men i år ser det ut att bli annorlunda. Det är milt, utan snö och utan tjäle - men fortfarande lite för blött i markerna för att lantbrukarna ska våga köra ut med maskinerna och sätta igång med vårbruket.

Man väntar på att jorden ska reda sig och det sker lite olika beroende på odlingsjordens art, väder och vind.

Vanligtvis kan Roger Lätt räkna med att så i slutet av april. Men blir det gynnsamt väder nu - som SMHI lovar - skulle det kunna bli rekordtidig sådd i hans trakter, om bara en eller två veckor.

Och det skulle finnas en del att vinna på tidig start, menar han.

– Det blir inte samma pressade tidsschema som om vi skulle få en sen start. Det kan ge oss lite andhämtning och det är uppskattat.