Vill skapa tillsammansodling i Katrineholm

1:30 min

Organisationen Omställning Katrineholm vill sätta igång en odling som flera personer tar hand om, en så kallad tillsammansodling. Syftet är att uppmuntra fler att odla men också att hjälpa till att skapa ett mer hållbart samhälle.

För att delta behöver man inte ha särskilda kunskaper, det räcker att ha lusten att odla. Alla intresserade kan engagera sig på det sättet som passar bäst och ägna åt så mycket tid som man vill och kan. Tanken är att sedan fördela skörden efter arbetsinsats.

– Jag skulle vilja att odlingen skulle fånga upp bredare lagrar av Katrineholms befolkning och människor som står utanför arbetsmarknaden. Min dröm är att det blir en mötesplats för människor från olika kulturer, åldrar och samhällsklasser, säger Julia Fries en av initiativtagarna. 

Projektet kommer att utformas mer konkret den 16 mars i Kulturhuset Ängel. Där skall man komma överens, till exempel, om man ska odla i Elkullen, på marken som en kolonilott i Katrineholm har erbjudit eller på andra ställe som föreslås. Man kommer också att prata om vilka grönsaker man ska odla.