Familjer lämnar Sveriges krångliga system

3:23 min

Somalier i Halmstad menar att det är svårt att ta sig fram på den svenska arbetsmarknaden. Ungefär fem familjer flyttar från Halmstad till Storbritannien varje år.

Arbetssituationen i Halmstad är något som engagerar den somaliska föreningen i Halmstad. Egenföretagandet i länder som Storbritannien lockar och många flyr den svenska arbetsmarknaden i hopp om att starta egna företag, ofta basarer i utlandet. Det finns många fördelar med att ta sig utanför utanför landets gränser, menar många. Faduma Ismail på den somaliska föreningen berättar att det ungefär är fem familjer som flyttar till Storbritannien varje år.

– Det är krav på utbildning i Sverige, men jag tror att alla inte kan utbilda sig, säger Haweya Jarad, som själv flyttade till Storbritannien.

Många menar att det är de svenska systemet som sätter käppar i hjulen för dem. De tycker det är krångligt att starta företag i Sverige. De är missnöjda med arbetsförmedlingen som erbjduer praktikplatser som inte leder till jobb.

– När man söker jobb får man inte ett nej direkt, dem flesta säger att de ska höra av sig men det är svårt att få just det jobbet, säger Halima Ali Saylan, som bott i Sverige i över tjugo år.

De flesta tycker att Sverige borde ta efter det engelska systemet där mycket av makten är koncentrerad till organisationer istället för myndigheter.

– Det är många som startat företag i Storbritannien utan utbildning, säger Faduma Ismail.