V hotar utesluta medlemmar i Örebro

Vänsterpartiet har skickat ett mejl till ett tiotal medlemmar i Örebro med budskapet att de kommer att strykas ur partiet.

Anledningen är att de skrivit på en namninsamling för att en tidigare vänsterpartist ska kunna ställa upp i valet till kommunfullmäktige med ett nybildat parti.

– De har inte uteslutits. Men det har gått ut ett mejl till ett antal personer där de uppmanas ta ställning till vilket parti man vill tillhöra, säger Linda Bengtsson, pressekreterare till Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler, till TT.

I brevet står att partistyrelsen har beslutat att "det inte är förenligt med medlemskap i Vänsterpartiet att stödja bildandet av Örebropartiet  1/8. . . 3/8 Vi kommer därför att stryka dig som medlem", enligt na.se.

Örebropartiet har bildats av Markus Allard som tidigare var ordförande för Ung Vänster i Örebro, men som i december slängdes ut ur partiet sedan han uttryckt stöd för den vänsterextrema Revolutionära fronten.

Medlemmarna har en vecka på sig att "göra anspråk" på att stanna i partiet, står det i mejlet som har signerats av Aron Etzler.

– Vänsterpartiet anser att det inte är rimligt eller lämpligt att man tillhör två olika partier. Det är inga konstigheter, så har det alltid varit. Man kan inte stå på olika sidor i olika frågor, säger Linda Bengtsson.