Tvåsiffrigt på termometern i helgen

För den som tröttnat på dimma, dis och gråväder bjuder helgen på skön omväxling. Nästan hela Sverige får i dag strålande solsken och temperaturer på runt tio grader på flera platser.

– Större delen av dagen är det sol som gäller i hela Götaland, Svealand och i Norrlands kustland. I södra Sverige kan vi komma upp i temperaturer på tio grader och så långt upp som i Luleå och Piteå blir det fyra till fem plusgrader, säger Emil Björk, meteorolog på SMHI.

Men alla får inte njuta av solen. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm i norra Lapplandsfjällen i dag. Även i Härjedalsfjällen och Jämtlandsfjällen blir det blåsigt med vindar på 15-20 meter per sekund.

På fredagen noterades årets hittills högsta temperatur, 12,7 grader, i Oskarshamn. Men det rekordet blir troligen kortlivat. Redan på söndagen kan det slås, tror Emil Björk.

– I morgon vänder vinden och det blir det lite mer moln i södra Sverige. Vi får hit uppvärmd luft från södra Europa och det kan innebära temperaturer på 13 till 14 grader i östra Götaland på söndagen.

Vårvädret tar sedan en liten paus i början av veckan men bara helt kort.

– Det blir en tillbakagång med nordvästlig vind och ostadigt väder med regn i söder och snöbyar i norr. Men resten av veckan blir det högtrycksbetonat väder i södra Sverige med temperaturer runt tio