Kvinnodagen uppmärksammas på flera håll i Gävle

1:32 min

Internationella kvinnodagen går inte obemärkt förbi i Gävleborg. Dagen uppmärksammas bland annat på Gävle Konstcentrum med olika föreläsningar och en utställning.

Linn Engblom jobbar på kvinnojouren Blåklockan och tjejjouren Vulcana. Hon var en av flera föreläsare under dagen och pratade om mäns våld mot kvinnor.

Skulle du säga att en sådan här dag behövs?

– Absolut, jättemycket. Jag funderade i morse om det här är en dag att sörja eller en dag att fira. Egentligen borde vi vara ledsna att den här dagen behövs, men samtidigt är det en dag att peppa kvinnor, säger Linn Engblom.

Bakom firandet på Konstcentrum står bland andra Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Sigrid Ejemar jobbar som receptionist på Gävle Konstcentrum och har hand om visningar. Hon berättar vad besökarna kan ta del av under kvinnodagen.

– I dag kan vi se Marie-Louise Ekman. Vi har en utställning som sträcker sig från hennes tidiga konstnärsskap till hennes film, säger Sigrid Ejemar.

Linn Engblom hoppas att dagen ska få fler att inse hur viktigt det är att uppmärksamma kvinnors rättigheter.

– Jag hoppas att fler ska få upp ögonen för varför det är viktigt att kämpa för kvinnor och mäns lika rättigheter, säger Linn Engblom.

Internationella kvinnodagen firas även på fler håll i länet, bland annat i Sandviken, med föreläsningar och en stand up-föreställning med Ingela Wall.

Även i Bollnäs uppmärksammas dagen, då bland annat med en modevisning på gatan.