Skilda världar inom hockeyn

1:49 min

Många av de manliga elithockespelarna tjänar stora pengar på sitt idrottande. För damelitspelarna ser verkligheten helt annorlunda ut - nästan ingen lön och så får de själva köpa sin utrustning.

Ja, förutsättningarna för män och kvinnor att leva på sin idrott kan se väldigt olika ut. Inte minst inom ishockeyn. Medan många av elitspelarna på herrsidan tjänar stora pengar får damelitspelarna knappt någon lön alls och måste köpa egen utrustning.

Fredrik Glader har erfarenhet av herrhockey men är just nu tränare för Munksund Skuthamn i Piteå, som är mitt uppe i SM-slutspelet för damer.

– Tjejerna klagar inte, de lever i den världen och accepterar den, samtidigt som jag hoppas att vi kommer att se inom en snar framtid att de kanske inte ska behöva betala sin egen utrustning. De har nog mycket arbete med att få ihop pengar så att de kan få mat på bordet och någonstans att bo, säger Fredrik Glader.

I Munksund Skuthamn spelar just nu tre unga kvinnor som deltog i det svenska OS-laget - och tanken att spelarna i herrarnas OS-lag skulle behöva köpa sin egen utrustning, den är helt befängd.

– Nej, det skulle nog aldrig hända på herrsidan, det kan man nog vara lugn för, säger Fredrik Glader och skrattar gott.

– Det är skilda världar, det är det.

Pernilla Winberg är en av OS-spelarna som är med i Munksund Skuthamn, och hon tycker att den rådande ordningen är dålig.

– Det blir att jobba och träna samtidigt, så man kan kanske inte utvecklas lika bra som man hade gjort om man man fått pengar för det, säger Pernilla Winberg.

Hon tror inte heller att det kommer att bli jämställda förhållanden mellan dam- och herrhockeyn.

– Det kommer det aldrig att bli. Det är så pass stor skillnad, men visst, helt klart skulle jag vilja kunna försörja mig på att spela hockey.

Men alla i laget håller inte med om att förutsättningarna är orättvisa - eller ojämställda. En av dem är backen Emma Eliasson.

– Det är ingens skyldighet att behöva betala mig för att jag ska kunna spela hockey på heltid. Jag jobbar på somrarna för att kunna spela hockey på vintrarna och damhockeyn måste bli mer attraktiv för att vi ska kunna leva på den.