"Grattis kvinnor... eller beklagar?"

2:39 min

I dag är det 8 mars och internationella kvinnodagen, och det är också temat för dagens mediekrönika.

"Grattis alla kvinnor! Eller är det bättre att säga 'beklagar', över att dagen ens behövs?" börjar statsvetaren Jenny Madestam sin kolumn i liberala Expressen.

På Twitter fälls liknande kommentarer:

"Så sluta gratulera. #8mars är inte en dag för tanklöst firande utan en dag att mobilisera, samla kraft, uppmärksamma och föra kampen vidare."

"Att gratulera kvinnor på kvinnodagen är lite som att gratulera Jesus på långfredagen"

Kvinnodagen startades 1910 konstateras i en historisk exposé av Fredrik Virtanen i oberoende  socialdemokratiska Aftonbladet.  Han vill påminna om att kvinnodagen från början var ett socialistiskt påfund och att många högerkrafter genom tiderna motarbetat feminismen. Först på 1970-talet antog FN den 8 mars som officiell kvinnodag.

På ledarplats i många tidningar idag behandlas olika jämställdhetsfrågor. Oberoende socialdemokratiska Aftonbladet talar om skolmaten som en avgörande reform för kvinnors möjligheter att arbeta - istället för att finnas till hands och servera lunch.

Liberala Göteborgs-Posten skriver om kvinnors företagande, som motarbetas av krafter som inte vill tillåta vinster i välfärden, och många skriver om kvotering till bolagsstyrelser -  både för och emot.

I obundet moderata Svenska Dagbladet kopplar Tove Lifvendahl ihop frågan om  brist på män i förskolorna med den om kvotering.  Hon skriver: "Jag skulle exempelvis inte vilja att hälften av pedagogerna på min förskola fick foten för att ge plats åt mindre dugliga pedagoger av skäl att de var av ett annat kön..." Och hon fortsätter: "Samma resonemang gäller förstås kvinnor i bolagsstyrelser."

Men centerpartistiska Länstidningen i Södertälje är kritisk mot vad den kallar osakliga argument i debatten om kvotering. Tidningen påpekar att det knappast handlar om att hugga en kvinna på gatan, helt utan erfarenhet och sakkunskap. Länstidningen anser att strukturer behöver brytas och skriver:

"Om man inte ser några strukturer eller hierarkier som styr oss, utan hävdar att alla är människor och därmed automatiskt har samma möjligheter, då säger man också att det är en slump att kvinnor slutar tjäna pengar klockan 15:53 även om deras arbetstid pågår till 17.00, medan männen får betalt hela arbetsdagen."