INTERNATIONELLA KVINNODAGEN

Medeltidens kvinnokämpar slogs på slagfältet

1:43 min

Den moderna kvinnokampen är inte ny, utan sträcker sig tusen år tillbaka i tiden. På medeltiden stred kvinnorna med vapen och rustningar på fältet - sida vid sida med männen.

I Ulricehamn föreläser författaren och arkivarien Stefan Högberg på ett annorlunda ämne när det gäller kvinnlig styrka - krigarkvinnorna som utmanade normerna redan på medeltiden.

Förutom den mest kände av de medeltida kvinnokrigarna, Jeanne d'Arc, har Högberg en hel rad andra att berätta om.

– Det finns många exempel! Ett exempel är Sichelgaita av Salerno som var gift med Robert Guiscard och hjälpte honom att erövra syditalien. Hon följde med honom på fälttågen och förde ibland befäl över hans trupper. Det sägs att hon såg skräckinjagande ut i full rustning.   

Kvinnor har alltid kunnat
– Under 70-talet sa man att kvinnor kan, men det är lika viktigt att säga att kvinnor kunde även för tusen år sedan. Att kvinnor alltid har kunnat, så att säga. 

Högberg menar att den bild som de flesta har av medeltiden är att könsrollerna blev hårt cementerade. Kvinnorna fanns i hemmet och de som arbetade, krigade och rörde sig inom det offentliga var män. 

– Med det är inte hela bilden. Det är en del av den, men visst fanns det kvinnor som bröt mot de uppsatta reglerna redan då.

Samma argument
Om dessa kvinnor handlar Stefan Högbergs föreläsning i Ulricehamn idag. Han arbetar även med en bok i ämnet och ser det som sin uppgift att nyansera den historiska bilden av de krigande kvinnokämparna. Och parallellerna till dagens jämställdhetsfrågor ligger inte långt bort.

– Det är samma tankegångar som nu. Om vi ser på kvinnliga soldater idag så har det ju varit en stor och lång debatt om huruvida det är en bra idé eller inte. Intressant nog finns en medeltida debatt där ungefär samma argument mot kvinnorna förs fram.