Richardsson vann klassisk femmil

2:42 min

Daniel Richardsson föll i Holmenkollen. Men svensken kom tillbaka, och som han gjorde det.

Inför säsongen var Richardsson med om en otäck bilolycka. Det var då osäkert om han skulle stå på ett par skidor igen. För ett par veckor sedan åkte han hem med två OS-medaljer från Sotji, och på lördagen vann han den klassiska femmilen i Holmenkollen.

Inför femmilen hade det annars mest handlat om de många återbuden. Petter Northug kom inte till start, och det samma gällde för Marcus Hellner och Johan Olsson.

Men när det väl var dags för start så var fokuset totalt på loppet. Den norska hemmapubliken hejade fram Martin Sundby, som tidigt bröt sig loss tillsammans med fyra andra åkare.

I denna toppkvintett ingick Daniel Richardsson, som dock föll halvvägs. Men Richardsson behöll lugnet, åkte metodiskt och åt upp meter efter meter. Och han kom tillbaka.

– Jag hade bra fart och ramlade utför. Det var väl inte det bästa jag har gjort. Men jag kände att jag skulle komma ikapp, jag var såpass pigg, men tog det lugnt och ville inte hetsa. Sedan kändes det som att krafterna höll på att tryta lite, och då gällde det att spara krafterna inför avslutningen, sa Richardsson till Radiosporten.

När det sista varvet inleddes så hade kvintettet blivit en trio, och där ingick  Richardsson tillsammans med Alexander Legkov, Ryssland, och Martin Sundby.

– Han såg jättestark ut under loppet. Hade det varit en större grupp så skulle vi försöka hålla uppe farten, men nu blev det gjort av andra individer. Så han försökte spara så mycket energi som möjligt under loppet, sa förbundskapten Rikard Grip till Radiosporten.

I de sista backarna fick Legkov sedan ge sig, och det hela blev till en svensk-norsk uppgörelse. Och där var Daniel Richardsson starkast. Sundby hade ingenting att sätta emot när Richardsson höjde tempot ytterligare ett snäpp, och 31-åringen från Iggesund fullföljde därmed en riktig bragdsäsong.

– Det var fantastiskt kul. Holmenkollens femmil är en speciell tävling, och sen att lyckas vinna den. Jag har drömt om det tidigare, men aldrig trott att det var möjligt. Det här var oerhört kul, sa Richardsson. 

Bakom Richardsson och täten så slutade Lars Nelson på en fin femteplats, hans bästa vc-placering någonsin, och Martin Johansson åkte in på en trettondeplats.