Zazzi lockar med njursauté

5:20 min

Idag tar Alexandra Zazzi oss till inälvornas förlovade värld när hon bjuder på receptet till en förtrollad njursauté.

Njursauté

Ca 500 g kalvnjure

mjölk att blötlägga i

smör att steka i

0,5 dl calvados

2 schalottenlökar

10 champinjoner

1 msk dijonsenap

1 dl oxfond, helst egenkokt, annars från koncentrat

2 dl grädde

0,5 dl vitt vin

salt och peppar

Gör gärna så här:

Lägg njuren i mjölk över natten i kylskåp. Vid tillagning skölj i kallt vatten och dela på längden, putsa bort senor och fett. Skär i skivor/bitar.

Lägg en klick smör i en sauteuse panna och bryn njuren, skaka om då och då. Stänk på Calvados och låt ånga ut.

Lyft ur köttet (ställ åt sidan) och lägg i ytterligare en klick smör, sänk värmen och lägg i lökarna finhackade och champinjonerna skivade. Låt brynas på medelvärme, salta och peppra. Rör i senap och buljong, sjud några minuter och häll i grädden, låt sjuda tjockna ytterligare 5-8 minuter, lägg i köttet och smaka av med salt, peppar och vitt vin. Låt småkoka ytterligare några minuter och servera till pressad mandelpotatis eller ris.