Protester mot ryska trupper

2:57 min

Nästa söndag ska det vara folkomröstning på Krim om halvön ska brytas loss från Ukraina och anslutas till Ryssland. I dag hade Ukrainaanhängarna möte i centrala Simferopol med paroller mot omröstningen och mot de ryska truppernas närvaro.

"Nej till krig, bort med de ryska trupperna", skanderade några hundra mötesdeltagare, mest kvinnor.

– Vi accepterar ingen folkomröstning där man har Kalasjnikovgevär som påtryckning, omröstningen är olaglig, förklarar Olga, en kvinna i övre medelåldern som annars mest tar han om sina barnbarn.

"Krim är inte ryskt", skanderar man också.

– Om Krim blir ryskt så kommer jag flytta till övriga Ukraina, säger Svetlana.

Hon är besviken för hon har hoppats mycket på att Ukraina ska bli bättre nu med den nya regeringen. Påfallande många på mötet definierar sig som ryssar. Bland dem finns egenföretagaren Larisa som är född långt bort i Sibirien.

– Jag har bott här i 36 år, jag är ryska och jag vill bo i Ukraina, säger Svetlana och har svårt att inte börja gråta.

I utkanten av mötet står en grupp lite hotfulla män med ryska armbindlar, och de börjar ropa ”Ryssland, Ryssland”. En av dem blir rejält upphetsad.

– Jag är säker på att du är beväpnad! skriker han åt en av de manliga demonstranterna.

Men något vapen hittas inte. Efter det tågar en stor del av mötet bort till den ukrainska militärbas som finns i centrala Simferopol för att ge sitt stöd.

”Bravo grabbar!” Ropar man och några soldater vinkar tillbaka från andra sidan staketet. Överstellöjtnant Igor Mantjuk får ta emot en stor hög med blommor från demonstranterna.

– Det är skönt med moralisk uppbackning, det blir lättare när man stöder oss, säger överstelöjtnant Mantjuk.

Basen har varit blockerad av ryska trupper men för två dagar sedan drog de sig tillbaka fast Mantjuk tror att de kommer att återvända. Och som på mötet tidigare finns det ryskvänliga motdemonstranter i utkanten.

– Ni är fascister och Hitlers arvtagare, ropar han i sin megafon.

De Ukrainavänliga demonstranterna tar ingen större notis om honom utan som på Självständighetstorget i Kiev så stämmer de istället upp nationalsången.