Val 2014

Petade Kerstin Haglö: Jag blev otroligt ledsen

1:30 min

För första gången sedan januari kommenterar nu Kerstin Haglö (S) hur det känns när hon blev petad som förstanamn på Socialdemokraternas riksdagslista i Karlskrona.

Kerstin Haglö har suttit i riksdagen i 12 år och hade hoppats på att få sitta en mandatperiod till. Men efter en medlemsomröstning på nomineringsmötet i mitten av januari så blev istället Magnus Manhammar framröstad som kommunens toppnamn till höstens riksdagsval.

Kalldusch
För Kerstin Haglös del kom det som en kalldusch för henne när hon insåg att medlemmarna röstade bort henne.

– Redan när jag kom in i rummet kände jag att det var någonting, men det finns ingen här som har förklarat varför, säger hon.

Kerstin Haglö var valberedningens förstanamn men när det begärdes omröstning så röstades hon ner med 94 röster mot 32. Vinnande ur striden gick den 26 år yngre Magnus Manhammar.

– Just då så blev jag ju otroligt ledsen, jag tycker att någon borde ha pratat med mig, säger Kerstin Haglö.

Valberedningen visste inget
Inger Persson är med i valberedning för Socialdemokraterna i Karlskrona och hon säger att valberedningen är både förbannade och ledsna över det som hänt.

– Vi var en totalt enig valberedning som inte hade hört någonting innan detta medlemsmöte. Det brukar vara kotym att man får en hint till valberedningen om att här kommer det att hända någonting, säger hon.

Drar sig ur helt
När Kerstin Haglö insåg att hon inte skulle hamna på valbar plats så valde hon att helt och hållet dra tillbaka sin kandidatur till riksdagen. Och även om hon är märkbart tagen av att ha blivit bortpetad så säger hon själv att hon tänker fortsätta inom politiken.

– Jag har mer att ge och jag har fortfarande en enorm glädje till politiken, säger Kerstin Haglö. 

Den 22 mars spikas den slutgiltiga riksdagslistan över hela Blekinge.