Tymosjenko vårdas i Berlin

1:35 min

Den tidigare premiärministern Julia Tymosjenko har nu kommit till den tyska huvudstaden Berlin för att få behandling för sina svåra ryggsmärtor. Läkarna har fastslagit att Tymosjenko, som frigavs för någon vecka sedan, lider av ett allvarligt diskbråck som förvärrats eftersom hon inte vågat låta sig opereras i Ukraina.

Mattias Endres, som är en av läkarna som ska behandla Julia Tymosjenko på Charitésjukhuset här i Berlin, säger att hon var mycket lättad när hon anlände i går kväll. Men hon fanns inte med på dagens presskonferens.

Tymosjenko var en av ledarna för den orangea revolutionen i Ukraina 2004 och hon var den förre presidenten Janukovytjs motkandidat i presidentvalet 2010. Hon dömdes senare till fängelse, allmänt ansett av politiska skäl. När hon frigavs för två veckor sedan bjöds hon in av förbundskansler Angela Merkel att behandlas i Berlin.

Enligt läkarna lider hon av ett diskbråck, som först uppstod hösten 2011. Sedan har det försämrats av två ytterligare händelser, den senaste i maj förra året.

Tymosjenko har visserligen klagat över dålig behandling i fängelset, men problemen ska enligt läkarna ha uppstått av hennes egna rörelser. Egentligen skulle hon ha behövts opererats för länge sedan, men har vägrat att göra det i Ukraina, eftersom hon inte litade på de ukrainska myndigheterna.

Det har gjort att smärtorna i hennes rygg blivit värre och numera kan hon inte sig fram utan rullstol eller rollator. På måndag fattas beslut om hon ska opereras eller om hon först ska genomgå annan typ av behandling, exempelvis sjukgymnastik.

Enligt läkarna är det fortfarande för tidigt att säga hur länge hon kommer stanna på sjukhuset här.

– Men vi har stora förhoppningar om att hon kommer kunna gå obehindrat igen, säger sjukhusechefen Karl Max Einhäupl.

Julia Tymosjenko betalar samtliga kostnader för vården i Berlin själv.