Mild men intensiv vinter för isbrytarna

1:25 min

Även om vintern har varit mild så har isbrytarna i Bottenviken haft fullt upp. Och det är den kraftiga blåsten som ställt till det.

– Under de här lindriga förhållandena så brukar man inte behöva assistera så mycket men det har blåst väldigt mycket sydliga vindar som har pressat samman isfältet. Det innebär att inget handelstonnage klarar av att gå själv genom isfältet utan alla måste assisteras, säger Ulf Gullne som är chef för isbrytarledningen på Sjöfartsverket.

Fram till i dag har isbrytarna i Bottenviken assisterat cirka 300 fartyg. Jämfört med vintern 2011-2012, som också var en mild vinter, är det betydligt fler. Då assisterades strax över 200 fartyg under hela vintern.

Och iskanten den går i en linje från strax söder om Piteå till Brahestad. Så det handlar om en sträcka på ungefär 30 nautiska mil, vilket motsvarar fyra-fem landmil som fartygen behöver assistans. Men den sträckan är desto besvärligare säger Ulf Gullne.

– När det blåser så pressas det samman och då blir det issörjebälten och det är väldigt besvärligt för handelstonnagen att ta sig igenom. Nästan som att köra i våt cement.

Och isvallarna som bildas kan bli så tjocka som upp till fem-sex meter.

– Det är en intressant vinter, konstaterar Ulf Gullne.