Fotbollsbloggen

Glad att jag inte hade åkt hem när City vände

Ska erkänna att jag började fundera på att åka hem i halvtid. Den första halvleken av Eskilstuna City i gårdagens träningsmatch mot Motala AIF var allt annat än munter. Men jag stannade kvar på Tunavallen och fick se en grandios vändning av City, som slutade med en 3-2-seger mot division ett-laget.

Solen sken gott och jag hade både vinterrocken och mössa på mig, men fyra timmar fotboll (jag såg United före City) så här års blir alltid kyligt. Det som höll mig kvar hela Citymatchen var det jag twittrade på lördagsmorgonen: "Vi riktiga fotbollsvänner samlas på Vallen i dag för en dubbel med United och City."

Då hade jag ju bluffat om jag dragit i pausen, så jag stannade med mina goda läktargrannar, veteranfarbröderna Bosse och Sven. Några stolar längre bort satt Citys sportchef Victor Sundberg tillsammans med Robert Celsing, båda blir invalda i klubbens styrelse vid årsmötet i morgon kväll.

Men någon mer mediarepresentant såg jag inte till och det är inget ovanligt. Jag brukar vara ende skribenten på Vallen på försäsongen fram till genrepen, men nu finns det ett nyfunnet intresse för det nya allsvenska laget på stans enda dagstidning.

Citys upptakt i går var ett enda mörker i solskenet. Efter en halv minut trillade en Motalahörna in efter ett mycket tafatt uppträdande, inklusive målvakten Nicklas Bergh. Ett självmål och lika illa gick det på en ny hörna efter 20 minuter, en Cityspelare var sist på bollen även där när det blev 0-2.

Motala såg vasst ut och fick springa lite hur som helst genom ett virrigt hemmaförsvar. Chanserna radades upp och Bergh revanscherade sig med en frilägesräddning.

Sista kvarten i första halvlek lyckades dock City stabilisera sig och bättre skulle det bli. I andra halvleken fungerade den nya spelmodellen 4-1-4-1 riktigt bra och utöver de tre målen noterades ett missat friläge av Serkan Pektas och ytterligare några mindre chanser.

– Fantastiskt roligt. Det här ger killarna självförtroende, men samtidigt ska vi vara ödmjuka och inte glömma att vi kunde ha blivit ännu hårdare straffade på vår första halvtimme, sa Citytränaren Andreas Fröjdfeldt.

Efter Robin Larsens tidiga skada (fot igen) gjorde "Fröjden" en rockad. Johan Bergfeld klev ner på Robins defensiva mittfältsplats, Serkan Pektas flyttade upp på topp och ersattes på högerkanten av inhopparen Max Eurenius samtidigt som Ludde Wallinder tog ett steg bakåt till en av de offensiva centrala mittfältsplatserna.

Bergfeld dominerade mittfältet med ett härligt driv och ett allt bättre passningsspel, Pektas tog för sig ordentligt och blev en riktigt vass spjutspets och Wallinder fann sig också till rätta i sin nya roll. Dessutom visade Eurenius att han vill ha en startplats.

– Vill även framhålla Haris (Cirak). Han visade bra engagemang och drev mycket av vår offensiv, sa Fröjden.

Pektas snodde fräckt bollen och rundade Motalakeepern innan han rullade in reduceringen. Eurenius kvitterade genom att pricksäkert sätta dit en retur efter hörna och avslutande 3-2 var riktigt läckert. Anton Carling serverade ett perfekt inlägg med sin känsliga vänsterfot och i boxen dök nyss inbytte måltjuven Antonius Acar upp och stötte in segermålet.

– Vi möter ett bra division ett-lag med flera killar som spelade i trean i fjol och en junior. Verkligen kul att se unge Henok (Berhane) uppträda helt orädd mot en rutinerad spelare som Kristoffer Näfver och hur skönt han gick på offensiven som back, sa Fröjdfeldt.

Mittbackarna har viktiga positioner i ett lag. Att inte hitta rätt spelare där och fladdra med byten är aldrig bra, det visade sig både i City och landslaget i fjol. Nu tycks Fröjdfeldt tidigt ha bestämt sig för Markus Wahlström och Anton Hansén i mittförsvaret och i andra halvlek uppträdde de mycket säkert.

På onsdag är det derbydags i träningsmatchandet, City mot IFK på Tunavallen.

---

Nyköpings BIS var ett annat division ett-lag som åkte på en propp i går mot ett lag från tvåan. Förlust med 3-0 på Idrottsparken i Norrköping sen Citys seriekonkurrent Sleipner gjort samtliga målen sista 20 minuterna.

---

IK Viljan förlorade matchen i Västerås mot division tre-kollegan Franke. Hemmalaget vann med 1-0.