Kritik mot stipendier som utesluter kvinnor

1:47 min

Två av de stipendier som blivande och färdiga präster kan söka från Växjö stift kan bara sökas av män. Donatorerna har själva ställt kraven, och det är inget som Växjö stift kan ändra på.

i helgen firade kvinnor världen över Internationella Kvinnodagen. Samtidigt kan P4 berätta att Växjö Stift har stipendier som utestänger kvinnor. Stiftet förvaltar ett tiotal fonder som man kan söka stipendier ifrån men två av dem kan enbart sökas av män. Det handlar dels om ett resestipendium för den som är präst, dels om ett stipendium som den som läser till präst kan söka. Förutsatt att det handlar om män i båda fallen alltså.

Och det här irriterar Julia Jonsson från Vetlanda. Hon läser till präst i Lund och har just suttit och läst villkoren för att kunna söka extra ekonomiskt stöd.

– Det känns tråkigt som kvinna och som präststudent. Jag är här på samma villkor och med samma förutsättningar som en manlig prästkandidat, säger Julia Jonsson.

Borde man avskaffa fonderna?

– Jag vet inte om det är rätt väg, det kanske är bättre att börja diskussionen så att man kan öppna stipendierna för både män och kvinnor.

I slutet på 50-talet kom lagändringen som gjorde det möjligt för kvinnor att vigas till präst i Sverige. Men frågan är fortfarande kontroversiell och det märks i några av de fonder som Växjö stift förvaltar. Två av tiotalet stipender vänder sig enbart till manliga sökande.

Och även om stiftet kanske skulle önska att Kammarkollegiet ändrade villkoren går inte det. Fonderna skapades nämligen efter lagändringen om kvinnliga präster, och de som skänkt pengar till fonderna har tydligt sagt att bara manliga sökande accepteras trots lagen. Och då är det svårt att tala om en orättvisa gentemot kvinnor, säger Katarina Toll Koril på Växjö stift.

– Man kan nog inte se det på det sättet. Det här handlar om privata donatorer som tagit av sina egna pengar till ett ändamål som de tycker är gott och bra, och de har valt manliga teologie studerande eller manliga präster.

När man läser om stipendiet står det manlig, är det en tolkningsfråga vem som är manlig?

– Nej, i de längre underlaget står det man och yngling, så det finns tyvärr inga möjligheter att gå vid sidan av, säger Katarina Toll Koril.

Är det rimligt att bara män kan söka vissa stipendier 2014? Skriv din åsikt!