Nytt läkemedel mot cancer ska testas

2:05 min

En möjlig framtida cancermedicin som tagits fram av svenska forskare ska nu testas i större skala på patienter med äggstockscancer. Läkemedlet riktar in sig på en gen som ofta är skadad vid cancer.

– Förhoppningen är att det här ska fungera effektivt hos de här patienterna så att man ska kunna eliminera deras tumörer, säger professor Klas Wiman på Karolinska Institutet.

En gen som kallas för P53 får normalt celler att dö när de blivit för gamla. Vid cancer är den här genen ofta skadad, eller muterad, och celler som borde försvinna lever istället vidare.

Mycket forskning har lagts ned på att förstå hur det här fungerar och på att hitta läkemedel som kan styra funktionen. En av de möjliga framtida medicinerna har tagits fram vid Karolinska Institutet.

För några år sedan gjordes en första mindre prövning på människor, men nu ska läkemedelskandidaten testas på runt 160 patienter som fått återfall i äggstockscancer. Prövningen görs i ett flertal europeiska länder, däribland Storbritannien.

– P53-genen förhindrar uppkomsten av cancer, men man kan få en mutation som gör att den inte fungerar, det är vanligt, särskilt vid äggstockscancer. Vi har hittat en molekyl som får den muterade P53-genen att fungera igen, säger cancerforskaren Klas Wiman.

Flera moderna läkemedel mot cancer har kommit ut på marknaden de senaste åren. Gemensamt för dem är att de verkar mot ett specifikt mål i kroppen, till skillnad från cellgifter.

Läkemedlet som nu testas är också det målinriktat. Samtidigt är det en av många kandidater inom forskningen, och det är ännu långt ifrån säkert att det någonsin blir en färdig medicin.

Men förhoppningen är att det ska visa sig effektivt, och i så fall finns en stor potential.

– Det intressanta är att P53-genen är muterad i så många olika typer av cancer.  Runt hälften  av alla cancerpatienter eller fler har en mutation i P53. Så i princip skulle den här nya cancerbehandlingen kunna fungera för många olika cancerpatienter, säger professor Klas Wiman.