Fotbollsbloggen

Är Uniteds anfallsförvärv Gaelle tillräckligt vass?

Hur bra är Eskilstuna Uniteds anfallsvärvning Gaelle Enganamouit? Det är den intressantaste frågan runt laget under försäsongen och så här långt är jag lite tveksam till om kamerunskans kapacitet räcker till. Efter succéinhoppet i debuten har det gått sådär för Gaelle och i går fick hon nöja sig med att spela de sista 35 minuterna när United kryssade (1-1) mot Elitettanlaget Hammarby.

Det kan vara för tidigt att dra några slutsatser om landslagsanfallaren från Kamerun. Gaelle har bara tränat med laget i två hela veckor och spelat sammanlagt 135 minuter i tre matcher. Men hon är ingen wow-upplevelse, något seg i steget och lite kantig.

Debuten – med ett inhopp sista kvarten -- blev ju omskriven när Gaelle kvitterade mot Kif Örebro efter bara en minut på planen och sen även låg bakom segermålet 2-1.

I andra matchen mot Sirius blev det 85 minuter och Gaelle låg bakom enda målet. Ett tungt skott som målvakten släppte retur på till Felicia Karlsson.

Men i går hade tränaren Viktor Eriksson bänkat Gaelle till förmån för Felicia och Kim Arodin som anfallspar. Det tycks vara den trion som krigar om två platser. Erika Blomstrand, Alexandra Asserstam och Amanda Olsson (delvis på grund av skada) har fått väldigt lite speltid.

United kommer att leva högt på ett stabilt försvar och en välstrukturerat spel. De långa mittbackarna Louise Quinn och Vaila Barsley är ju också farliga i offensiven på fasta situationer.

Men det kommer förstås att krävas målproduktion av anfallarna också. Felicia Karlsson har sin styrka i snabbheten och i Elitettan skapade hon mängder av chanser. I allsvenskan kommer det att bli färre lägen och då måste Felicia höja effektiviteten i avslutningarna.

Comebackande Kim Arodin är en stark spelare med ett bra skott, men någon stor målspottare har hon inte varit. Under hennes fyra allsvenska år i Kif Örebro blev det nio mål sammanlagt.

Nu kommer de närmaste matcherna att avgöra om United ska ta upp jakten på ännu en ny anfallare. Det har ju sagts att den dörren fortfarande är öppen och Gaelle Enganamouit måste sannolikt övertyga mer än hon gjort hittills om Viktor Eriksson ska sitta lugn.

Viktor var överraskande nöjd med gårdagens möte med Hammarby, där United saknade Sara Thunebro, Louise Quinn och Vaila Barsley.

– Jag tycker vi var stabila och gjorde många bra saker. Sen är det klart att det märktes att vi hade en till stora delar ny backlinje. Försvarsspelet påverkar ju även vårt anfallsspel, sa Viktor.

Rebecca Mellqvist frispelades av Kim Arodin och gjorde 1-0 på tilläggstid i första halvlek. Tio minuter före slutet fick Emelie Almesjö släppa in sitt första mål som Unitedkeeper när Hammarbys Emma Jansson kvitterade. Dessförinnan hade Almesjö gjort en frilägesparad.

United gjorde ingen bra match och framförallt i första halvlek var passningsspelet alldeles för dåligt. Positivt i alla fall att Frida Svenssons lår höll. Hon spelade i 50 minuter och ersattes av Elena Sadiku. Elena började piggt och hade ett tungt skott som Hammarbykeepern räddade starkt

Förra Unitedspelaren Elina Johansson startade i Hammarby och bjöd på en del patenterade läckerheter i första halvlek.

– Allt har fallit på plats med jobb och bostad i Stockholm, så jag tror på en bra säsong. Vi har en stark trupp, sa Elina.

United är obesegrat sen slutet av augusti i fjol, men på söndag lär sviten spricka.

Allt annat vore en jätteskräll när stjärnlaget Tyresö kommer till Tunavallen för åttondelsfinal i Svenska cupen.