Nytt spår efter saknade planet

1:47 min

Sökandet fortsätter efter det malaysiska flygplan som nu varit borta i två dygn. I havet utanför Vietnam har det siktats ett föremål som tros vara en flygplansdörr, uppger Vietnams försvarsmakt till Sky News. En teori är att planet brutits sönder i luften.

Samtidigt som sökarbetet pågår håller myndigheter även på att undersöka misstänkta namn på passagerarlistan.

Underrättelsetjänster från flera länder ska nu vara inblandade i att utreda flygplanets försvinnande. I fokus står två av flygplanets passagerare som ska ha rest med stulna pass. Än så länge har dock inga uppgifter framkommit om de här två personernas riktiga identiteter, men klart är att de köpte sina biljetter tillsammans.

Flight MH370 var på väg från Malaysias huvudstad Kuala Lumpur till Peking. Ombord fanns 239 personer från fjorton länder. Flygplanet försvann spårlöst från radarskärmarna tidigt i lördags morse lokal tid när det befann sig ovanför Sydkinesiska sjön utanför Vietnams kust. Flygplanet försvann utan att ha sänt någon nödsignal. Enligt vissa uppgifter kan planet ha vänt i luften för att återvända till Kuala Lumpur innan det försvann, men detta har ännu inte bekräftats.

Samtidigt rapporteras det nu att vietnamesiska spaningsplan ska ha siktat ett rektangulärt objekt i vattnet i det område som flygplanet försvann i. Det är däremot ännu oklart vad det här är för objekt samt om det faktiskt kommer från det försvunna flygplanet. Vietnamesiska flygplan har tidigare rapporterat att de sett två oljefläckar på havsytan i samma område.

Det faktum att sökarbetet nu pågått i över ett dygn utan att hitta några bekräftade vrakdelar, tyder enligt en anonym malaysisk myndighetsperson på att planet förmodligen har brutits sönder i luften. Om planet kraschlandat i havet borde de sökande fartygen och flygplanen ha påträffat ett relativt koncentrerat bälte av vrakdelar vid det här laget, säger den anonyma källan.

Teorin om att flygplanet på något vis brutits sönder i luften skulle även förklara varför piloterna inte sände ut någon nödsignal. Och om flygplanet bröts sönder i luften så förstärker det såklart även misstankarna om att flygplanet faktiskt utsattes för ett terrordåd.