1 800 döda hittills i år

2:03 min

Förra året dödades nästan 8000 civila. Så illa har det inte varit sedan 2008. I dag dödades minst 30 personer när en självmordsbombare slog till mot en vägspärr i staden Hilla, söder om Bagdad.

– Här var det en explosion, säger 23-åriga Karrar och pekar ut genom bilfönstret i området Hurrieya i nordvästra Bagdad.

Vi passerar betongmurar till skydd mot bomber och en av många vägspärrar.

– Där borta var det också en explosion visar Karrar.

Det var vid just en vägspärr i staden Hilla söder om Bagdad som en självmordsbombare i dag detonerade en stor sprängladdning i en minibuss och människor brann inne i sina bilar.

I Anbarprovinsen som gränsar mot Syrien strider den irakiska armén mot sunnimuslimska stammar och den extremt hårdföra gruppen "islamiska staten i Irak och Syrien" och många shiadominerade bostadsområden plågas av bombdåd. Karrar är en av dem som skadats.

– Det var en explosion och först förstod jag inte riktigt vad som hänt, berättar Karrar och fortsätter:

– Sedan såg jag att min hand var alldeles blodig och jag trodde jag blivit av med handen.

Karrar överlevde och har bara lindriga skador i armen, men har tvingats vänja sig vid tanken att han närsomhelst kan skadas. Hittills i år har mer än 1800 civila irakier dödats.

Det är en kraftig ökning av våldet. Samtidigt som sunnimuslimska grupper upplever att de marginaliserats av regeringen, anklagade Iraks shiamuslimske premiärminister Nuri al-Maliki i går gulfstaterna Saudiarabien och Qatar för att föra ett krig genom ombud i Irak och stödja terroristgrupper i både Irak och Syrien.

Samma sak säger politikern Saad al-Mutallabi från premiärministerns parti.

– Det är en regional konspiration som tar irakiska liv, och det är en spegling av hur Saudiarabien och andra blandar sig i Irak, säger Saad al-Mutallabi.