Brand i godisfabrik kan bli kostsam för åtalad 16-åring

1:40 min

Idag hålls rättegången mot den 16-åring som misstänks ha anlagt branden i godisfabriken Totte gott i Falköping i fjol. 

Även en 14-årig flicka har enligt åklagaren varit delaktig i brottet men hon är inte straffmyndig.

På lördagskvällen den 5 oktober i fjol ringer folk till SOS och larmar om en brand på Svenska Foders fabrik i Falköping, men när den första räddningsstyrkan kommer till platsen upptäcker de att det är godisfabriken Totte gott som står i lågor. Branden har fått rejält fäste i byggnaden och först morgonen därpå har den släckts.

Ungdomar iakttogs vid branden
En polispatrull ser ett gäng ungdomar titta på under släckningsarbetet, och det ska visa sig att de vet en hel del om hur den anlagda branden startade.

Intill en husvägg på godisfabriken har lastpallar med ihoppressade kartonger antänts och fönsterrutor har slagits sönder.

En 16-årig pojke och en 14-årig flicka delges misstanke om mordbrand, men det är alltså bara 16-åringen som kan ställas till svars för brottet.

Pojken har aldrig erkänt mordbranden, han påstår att det var den 14-åriga flickvännen som tände på kartongerna och att han hjälpte till med att släcka.

Men det finns bevisning mot honom anser åklagaren; dels har flickvännen berättat hur de båda tände eld på kartongerna dels framgår det i en chatkonversation att 16-åringen ville att hon skulle ljuga och ta på sig skulden - annars skulle han göra slut.

"Nämn inte mig för polisen, då gör jag slut!"

Men flickvännen svarade:

"Jag fick panik och erkände"

Om pojken döms för mordbrand eller allmänfarlig vårdslöshet så handlar det inte bara om att avtjäna ett eventuellt straff. Han riskerar också att stå i skuld under stor del av sitt liv.

Krävs på miljoner i skadestånd
Godisfabrikens ägare kräver ett skadestånd på drygt 44 000 kronor, den summan som utgör självrisken till försäkringsbolaget. Försäkringsbolaget kräver i sin tur ett skadestånd på 2 951 000 kronor.

På grund av pojkens ålder kommer förhandlingen vid Skaraborgs tingsrätt att hållas bakom stängda dörrar.

Av förundersökningen framgår att ägaren till godisfabriken upptäckte att det vid ett par tillfällen eldats vid byggnaden under samma vecka som branden inträffade, men det var inget som han polisanmälde.