Fotbollslegendaren Hoeness inför rätta i dag

1:20 min

I dag inleds rättegången mot Uli Hoeness, klubbpresident i den tyska storklubben Bayern München. Han står åtalad för skattebrott och riskerar fängelsestraff. Fallet kan också få stor principiell betydelse.

27 sekunder tog det, sedan var de 50 pressplatserna slut till det som är en av Tysklands mest uppmärksammade rättegångar på senare år.

62-årige Uli Hoeness har sedan över 30 år haft en ledande ledarroll i den regerande Champions League-mästarklubben Bayern München. Numera är han klubbens president.

Han är en av de mest framgångsrika klubbledarna i internationell fotboll någonsin, mångårig tysk landslagsstjärna på 70-talet, och han är en av Tysklands mest kända personer alla kategorier.

Han har även tidigare haft nära kontakter med toppolitiker, även då och då med förbundskansler Angela Merkel. Han är med andra ord en person som Tyskland lyssnar på.

Fälls Hoeness för skattebrott riskerar han ett fängelsestraff, eftersom det är en stor summa skattepengar som han enligt åtalet inte betalats på rätt sätt – motsvarande drygt 30 miljoner kronor.

Visserligen valde Hoeness att anmäla det schweiziska kontot och skattepengarna själv till skattemyndigheten och då kan man enligt de tyska reglerna slippa straff. Han har också öppet erkänt att han gjort fel.

Men skattemyndigheten och åklagarna i fallet hävdar att Hoeness egna uppgifter inte var fullständiga och inte kom in i tid. Därför blev han åtalad.

Fallet Hoeness, och även flera andra kända tyskars undangömda pengar i Schweiz, har nu lett till krav på en lagskärpning i Tyskland.

Klubben Bayern München, som är en av de stora favoriterna att vinna Champions League även i år, har sagt att Hoeness framtid i klubben avgörs av vilken dom det blir i rättegången.