Bemanningsföretag anklagas för att bryta mot kollektivavtalet

3:13 min

Det blir allt vanligare att stora företag i bemanningsbranschen struntar i det kollektivavtal som man tecknat.

– Det har aldrig varit så många stämningsansökningar som det är nu med så mycket problem som det är just nu med stämningsansökningar, centrala förhandlingar på senare tid, säger Kent Ackholt är ombudsman på LO.

Vad tror du att det beror på?
– Jag tror det beror på att vår motpart ändrat attityd helt enkelt. Tidigare kunde vi prata om problemen och då såg de till att deras företag följde de rekommendationerna. Nu har de någon form utan nyordning på motpartssidan där man prövar kollektivavtalet i alla delar till förmån för sina företag då och till förfång för våra medlemmar så klart, säger Kent Ackholt

Bemanningsföretagen kom i mitten av 90-talet. Det fanns mycket kritik mot dem från början men efter att deras branschorganisation bildades tecknar de flesta kollektivavtal med facket.

I dag är ca 500 bemanningsföretag anslutna till arbetsgivarorganisationen. Några av de större fackförbunden – IF Metall, Handels, Byggnads, Transport – menar att brotten mot kollektivavtalet ökat avsevärt. De har en eller flera pågående tvister som handlar just om detta.

Mohammed jobbade som städare och diskare för ett bemanningsföretag

– Restaurangen sa "ingen paus". På min bokningsbekräftelse stod det att jag hade trettio minuters paus. Det var över ettusen gäster, de åt pannkaka, förrätt, varmrätt, efterrätt. Vi var två inhyrda diskare från bemanningsföretag. I vanliga fall var det många fler. Vi fick inte andas, jag var helt slut efteråt, och jag blev faktiskt sjuk efter den dagens långa pass, säger Mohammed.

– Bemanningsföretag vill inte förlora sina kunder, självklart, vi förlorar våra jobb också om vi klagar, så det fungerar inte. Vi håller tyst och de håller tyst.

De ärenden man tvistar om då det gäller bemanningsföretag handlar mycket om brott mot kollektivavtalet. Det är stora bemanningsföretag som är inblandade i tvisterna. Bland dem finns Academic, Best, Store Support, Logent, Proffice.

– Ja, det är kollektivavtalsbrott. Det är det som det handlar
om. De tillämpar inte avtalet som det är tänkt, säger Darko Davidovic, förbundsjurist hos IF Metall.

De fackförbund Ekot varit i kontakt med säger alltså att det blir vanligare att bemanningsföretag bryter mot kollektivavtalen som de tecknat. Men bemanningsföretagens branschorganisation håller inte alls med om den beskrivningen.

Ekot frågade Henrik Bäckström vd på Bemanningsföretagens arbetsgivarorganisation hur ofta anmälningar som gäller bemanningsföretag handlar om att man bryter just mot kollektivavtalet.

– Det är väldigt sällan skulle jag säga. Jag skulle säga att det lunkar på i sin gilla gång. Tvister finns det alltid på arbetsmarknaden men det har ju inget specifikt med bemanningsbranschen att göra. Det gäller alla, man kan ha liksom olika tolkningar kring någonting i ett kollektivavtal, säger Henrik Bäckström.

– När jag tittar på alla de här olika formerna vi har för tvistelösning då ser jag ingenstans att det har ökat, varken på lokal nivå eller på riksnivå eller på domstolsnivå. Jag skulle säga att det lunkar på i sin gilla gång. Tvister finns det alltid på arbetsmarknaden men det här har ingenting specifikt med bemanningsbranschen att göra det gäller alla arbetsgivare och arbetstagare, man kan ha lite olika tolkningar kring ett kollektivavtal, säger  Henrik Bäckström.

Den Holke på LO:s rättsskydd säger också att brotten mot kollektivavtalet ökar i bemanningsbranschen och menar att det är svårt att organisera personal som hoppar runt. De får lägre löner än de ordinarie och får ofta ta de tuffaste uppdragen.

Torbjörn Hagelin är avtalssekreterare på Byggnads.

– Det här är horribelt för dem som arbetar i de här företagen att bli utsatta för det här. Det är andra klassens arbetare och ska jag dra det väldigt långt så är det modern slavhandel som vi håller på med här, säger Torbjörn Hagelin.

Fotnot: Texten har uppdaterats efter sin ursprungliga publicering. Ekot berättade först att fyra stora fackförbund inom LO hade ärenden hos AD och att detta gällde bemanningsföretagen Adecco och Logent. Den uppgiften var fel. De bolagens ärenden i AD gäller inte kollektivavtalsbrott. Inom LO är det i nuläget bara fackförbundet Metall vars tvister nått AD.