Sápmi

Hur mår de samiska språken?

Alla samiska språk är hotade och skyltar på samiska ökar språkens status. Det är två av slutsatserna i Samiskt språkcentrums lägesrapport över de samiska språken som släpps idag.

Sedan 2010 offentliggör Samiskt språkcentrum årligen en lägesrapport över de samiska språken. Speciellt för i år är ett fokus på samisk skyltning i offentliga miljöer.

– Skyltar på samiska ökar språkens status, men de är även barnens första läsebok, säger Marie Louise Allas, avdelningschef för språk, kultur och information på Sametinget. För många samer är samiska språket en viktig del av självkänslan, den egna identiteten och en del av kulturarvet. Man får inte heller glömma bort att samiskan också är ett modersmål, ett språk som dagligen används i många hem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio