Forskaren: Vi ärver vår lycka

12 min

Har du lätt eller svårt för att känna lycka? Det kan delvis bero på genetiken, visar forskning som Lyckebybon Danilo Garcia gjort.

Hur lätt har du att känna dig lycklig? Kommentera här!

Redan på 90-talet slog tennisspelaren Mats Wilander fast att man har funnit lyckan då man har hittat glädjen. Men hur väl stämmer det egentligen?

Danilo Garcia forskar på lycka vid Sahlgrenska institutet i Göteborg och berättar att 50 procent av den lycka vi känner är genetiskt betingad. 

– Generna styr en väldigt stor del av våra känslor. Vi lyckoforskare är eniga om att lycka har en stor genetisk faktor, berättar han. 

Mäts kemiskt
Vad är då egentligen lycka? Danilo Garcia berättar att forskarna brukar förklara det med känslan av att vara nöjd med livet och hur vanligt förekommande den känslan är i ens liv. Lyckan går att mäta rent kemiskt i det så kallade lyckohormonet oxytocin. 

– Det är kopplat till både temperament och personlighet hur stor lycka du känner, säger han. 

Om man har oturen att ha lite sämre lyckogener, kan man då ändå bli lycklig? Jadå, säger Danilo Garcia. 

– Återstående 50 procent beror på uppfostran, miljö, vänner arbete och andra faktorer, säger han. 

Kan man bli lycklig ihop med en pessimist? 

– Hmm, jag tror att en positiv person har förmågan att lyfta den som är pessimisten. I framtiden kanske vi forskare har svar på den frågan. 

Vilka är dina bästa lyckotips?

– Jakten på lycka är det som gör oss olyckliga. Försök i stället att finna harmoni hos dig själv och i din relation till andra. Givmildhet tror jag också är en genväg till lycka. 

Danilo Garcia har forskat på tvillingar för att ta reda på hur mycket genetiken påverkar lycka. Bland annat har han tittat på ett stort register med 22 000 tvillingar födda efter 1994.