Nazistiskt klotter på Vasa Real

3:42 min

Eleverna på Vasa Real i Stockholm möttes av nazistiskt klotter när de kom till skolan i morse. Någon hade klottrat hakkors skrivit "judeäckel" och "1488" på fasaden, en sifferkombination som brukar användas av nazister.

På Vasa Real vid Odenplan i Stockholm går 811 elever fördelade på 32 klasser från årkurs fem till år nio, och det finns ett judiskt högstadium med tre klasser.

Calle Nathanson är pappa till en 13-årig dotter som går där.

– Hon ringde mig på morgonen och var chockad över vad hon möttes av. En av entreérna var klottrat med nazismsymboler; hakkors, svastika, de här siffrona 1488 , orden "judeäckel", "judesvin".

Calle Nathanson berättar att dottern var chockad och att hon var inte ensam om det. Hela skolan med lärare och elever var lika chockade och upprörda. 

– Jag blir väldigt orolig. Jag är skakad. Det är inte bara ett utslag av vad man kanske först vill tro, att det är ett pojkstreck eller nån som gjort det här på fyllan. Vi har sett för många av den här formen av händelser under den senaste tiden, säger han och fortsätter;

– Den här skolan är en grundskola med judiska klasser utöver de ordinarie klasserna. Det här är inte bara pojkstreck utan det här är organiserad nazism och det är väldigt, väldigt allvarligt.

Även Cybergymnasiet i Stockholm som ligger i närheten av Vasa Real har blivit utsatt för klotter i natt.