Ubmeje/ Umeå

Hennes samhällsengagemang gav henne pris

5:02 min

I lördags fick musikern och skådespelaren Maxida Märak ta emot Såhkie Umeå sameförenings ungdomsstipendium på 7000 kr.

Stipendiet som i år fyller tio år, ges till den som visar sitt engagemang, kreativitet eller ledarskap, stimulerar till nytänkande och utveckling inom samiskt samhälls- och kulturliv. 

Maxida Märak tilldelas ungdomsstipendium för sin konstnärliga kvalité och bredd som hon på ett modigt och uttrycksfullt sätt kombinerar med sitt djupa samhällsengagemang för den samiska kulturens framtid.

Det är jätte hedrande, jag är extremt ödmjuk och jätte glad över det här, säger Maxida Märak.

Maxida Märak är en aktiv gruvmotståndare och har varit en av de drivande mot en gruvetablering i Gállok, i Jokkmokks kommun. Just nu reser hon mycket och är i dagarna på väg till Avesta för att börja spela in den nya cd:n tillsammans med Downhill bluegrass band.

Det här sporrar mig mycket, jag fick stipendiet just innan Sofia Jannoks konsert och jag var lite nervös. Det var många som ställde sig upp i publiken när de hörde mitt namn och det sporrar mig mycket. Jag har nått ut till en grupp som jag inte känner personligen, och det har varit mitt mål och är mitt mål i fortsättningen, säger Max Ida Märak.

Maxida Märak är en god förebild för andra, unga samer som vill satsa på att utveckla sina konstnärliga uttryck och kombinera det med ett samiskt samhällsengagemang, skriver Såhkie Umeå sameförening i sitt pressmeddelande. Stipendiet är på 7000 konor och vad hon ska göra för pengarna är ännu oklart.

- Jag har inte hunnit tänka ännu, jag var så oförberedd på det här. Det är en glad överraskning och nu måste det få smälta, säger Maxida Märak. 

Merethe Kuhmunen
Merethe.kuhmunen@sverigesradio.se

Anne Marit Päiviö
anne-marit.paivio@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio