#deladeturer

Delade turer ökar i Strängnäs

2:21 min

Trots att en majoritet av riksdagspartierna vill minska det som kallas delade turer, alltså långa arbetspass med håltimmar mitt på dagen, så finns det kommuner där det ändå ökar. Strängnäs är ett sådant exempel och där har Carola Melin arbetat i hemstjänsten i över 25 år.

Har du egna erfarenheter av delade turer? Berätta här.

– Psykiskt är det ju tungt. Framför allt när vi är trötta blir det ju ännu tyngre.

Carola och hennes arbetskamrater valde för några år sedan att jobba delade turer, för att slippa tvingas att arbeta varannan helg. Men i dag måste de ändå jobba varannan helg, och dessutom jobba delade turer var fjärde lördag eller söndag. 

De dagarna är det jobb från 7.30 till 11, för att sedan åka hem några timmar, tillbaka till jobbet igen klockan 15 för att jobba till 22, säger Carola Melin som kör hemtjänstbil runt omkring på landsbygden i Sörmland.

– Nog känner jag i mina ögon att jag är väldigt trött på kvällarna. Att jag har varit vaken sedan klockan fem på morgonen. Och att åka ut då i Häradsskogen, Fogdöskogen när klockan är nio på kvällen, det känns. Jag är en fara i trafiken.

Sju av åtta riksdagspartier har markerat att man vill minska helt få bort de ofrivilligt delade turerna inom kommunerna. Ändå går alltså vissa kommuner åt andra hållet.

I Strängnäs styr Socialdemokrater tillsammans med Miljöpartiet, Centern och Folkpartiet. Socialdemokraten Tord Tjernström, som är socialnämndens ordförande förklarar utvecklingen i kommunen med finanskrisen som ledde till att Strängnäs tvingats spara in på personal. 

Dessutom hävdar han att sedan kommunen införde valfrihet i hemtjänsten (LOV) så måste kommunen vara mer flexibel i sitt arbete för att kunna konkurrera. Ovanpå detta är svårt att komma runt delade turer när kommunen samtidigt jobbar för att få ihop fler heltidstjänster, säger Tord Tjernström.

– Ju fler heltidstjänster du har, ju fler delade turer blir det,  när man har en så här låg personaltäthet som vi har.

Din partiledare Stefan Löfvén säger att det är en prioriterad fråga, och ni lokalt ska ska driva det här, men här i Strängnäs har det gått i motsatt riktning?

– Jo det kan jag hålla med om. Men det beror mycket på att vi sitter där vi sitter med den allians vi har.

– Samtidigt, om jag ska ge kritik till Löfvén och de här, så tycker jag att de tar väldigt snabba beslut uppe i Stockholm, innan de har pratat med oss lokalt nere. Det får man ta hur man vill, men det känns ibland som man inte är med i verkligheten på något vis då, säger Tord Tjernström.