Svält används som vapen i Syrien

2:28 min

Den syriska armén har använt svält som vapen, det slår Amnesty International fast i dag i en rapport om belägringen av Yarmouk i utkanten av Damaskus. 

Enligt Amnesty International har 128 dödsfall i Yarmouk direkt orsakats av svält. 200 människor i Yarmouk har dött i hungerrelaterade sjukdomar under de senaste åtta månaderna sedan armén begränsade tillgången på mat och medicin.

Många såg bilden och reagerade starkt på den. Bilden som togs för knappt två veckor sedan i Yarmouk, där man ser kvinnor och barn, köa för att få mat. Kön sträcker sig så långt ögat når genom en sönderbombad huvudgata i Yarmouk.

BBC:s reporter Lyce Doucet var där och vittnade om desperation och förtvivlan när FN:s flyktingorgan UNRWA delade ut mat och kvinnor kom fram till tv-teamet och bönade: "ta oss här ifrån, vi dör här".

I dag kom Amnesty Internationals rapport med svart på vitt, belägringen av Yarmouk har lett till 128 dödsfall direkt orsakade av svält och 200 människor som dött i hungerrelaterade sjukdomar.

Belägringen har så allvarligt begränsat tillgången på mat och mediciner att 60 procent av invånarna i Yarmouk i dag klassas som undernärda. En majoritet har inte ätit frukt eller grönsaker på flera månader och de som sökt sig ut för att leta efter mat har beskjutits av prickskyttar.

Syriska styrkor belägrade Yarmouk förra sommaren när där pågick nästan dagliga strider mellan regimstyrkor och rebeller. Yarmouk är formellt ett palestinskt flyktingläger där palestinier har bott sedan 1948, men i praktiken i dag en förort till Damaskus.

Tiotusentals av Yarmouks 170 000 invånare har flytt. Amnesty International anklagar den syriska regimen för krigsförbrytelser, dels genom belägringen, dels genom upprepade attacker, både artilleri och flygräder, mot en civilbefolkning som inte har någonstans att fly.

Att situationen i Yarmouk var desperat, har varit känt en längre tid. Det var i Yarmouk invånarna började äta katt- och hundkött för att överleva i höstas.

Det var från Yarmouk Soha Arifi flydde, mamman vars tre små döttrar drunknade i Medelhavet när de försökte fly till Europa. Soha befinner sig fortfarande i Alexandria i Egypten där hon greps av polisen efter drunkningstragedin med de syriska flyktingarna.