"Han blir väldigt aggressiv och slår ner mannen med knytnävslag"

1:47 min

I går överfölls en man i 50-årsåldern oprovocerat av en 22-årig man som var på rymmen från rättspsyk. Offret fick svåra skallskador och vårdas nu på sjukhus.

- Attacken var helt oprovocerad, säger Mikael Hedström, presstalesman på polisen.

– På eftermiddagen klockan 13.00 ringer en person som berättar att han har fått besök av en person - gärningsmannen. Han är orolig för att den här gärningsmannen inte mår bra. De är bekanta, men han känner en stark oro att den här mannen behöver hjälp, säger polisens presstalesman Mikael Hedström.

Mannen som har ringt misstänker att gärningsmannen kanske avvikit från någon typ av behandling.

Polisen sökte, men kunde inte hitta mannen, i stället kunde personal från Gävle sjukhus hämta mannen från Stenebergsparken senare under kvällen.

Väl på sjukhuset gick någonting väldigt snett.

22-åringen blev aggressiv, våldsam och gick till angrepp mot personalen. Tunt klädd och i bar överkropp försvann han sedan från sjukhuset.

Offret var på fel plats vid fel tillfälle. Ute vid brottsplatsen har polisens kriminaltekniker satt ut en orange kon vid gräsfläcken som färgats röd av blod.

– Den här mannen tar sig ner till Lasarettvägen och kommer utanför butiken Konsum Eken. Där ser flera personer hur han helt oprovocerat går fram mot en man och blir väldigt aggressiv och slår ner den här mannen, berättar Hedström.

Mikael Hedström berättar också att gärningsmannen inte slutar där, utan fortsätter med sparkar och slag – trots att flera personer gör allt för att avbryta misshandeln.

Peter Bivesand är beredskap- och säkerhetschef vid Landstinget i Gävleborg och berättar att någonting liknande inte inträffat tidigare.

– Vad som har skett i detalj håller vi på att utreda. Vi vet att en person har blivit misshandlad och att den som misshandlat har besökt oss tidigare, säger Peter Bivesand som är beredskap- och säkerhetschef i landstinget i Gävleborg.

Peter Bivesand säger att de ska utreda om det har brustit någonstans, och om de kan åtgärda det.

Gärningsmannen är nu återförd till den vårdinrättning inom psykiatrin i Huddinge som han kom från och offret vårdas på sjukhus.