Publiknätverket

Busschaufför sedan -83 men aldrig varit med om bälteskontroll

2:23 min

Sedan den 1 mars får bussar köra i hela 100 km/h. Men det är fortfarande extremt få resenärer som använder bälte, berättar busschaufförem Otto Johnsen känner sig orolig.

Inslaget kom till med hjälp av Publiknätverket. Gå med och dela med dig av dina kunskaper också!

Denna vecka satsar polisen på extrainsatser för att kontrollera bältesanvändningen i bilar och bussar.

Har du någonsin varit med om en bälteskontroll?

– Nej, de har aldrig kollat, jag har kört sedan -83. Jag har varit med om poliskontroll men jag har aldrig varit med en bälteskontroll. Jag ska åka till Karlsborg imorgon och där har vi några 100-sträckor, säger busschauffören Otto Johnson.

Hur känns det när många inte har på sig bälte trots lag om att man ska ha det i de bussar som har bälten?

– Det är inte säkert alls, det känns lite oroligt att de chansar, det kan ju hända olyckor. Det går ju fort i 90 också, så då borde man ha bälte på sig också.

Vågar du köra 100 km/h nu när det är tillåtet?

– Jag måste ju försöka kolla att de verkligen har på sig bältet, säger Otto Johnsen. Är det minderåriga resenärer kan man ju säga åt dem att de måste ha på sig bälte, men när man sitter och kör så är det ju svårt att hålla koll. De kan ju ha på sig bälte när man börjar köra, men sen ta av sig.

Vad hoppas du på från polisens sida?

– Mer kontroller borde de göra, men det är svårt att ha koll på 50 personer i en buss. Om det blir kontroll hinner de ju sätta på sig bältet, säger Otto Johnsen.