Lodjursjakten stoppas

0:30 min

Årets licensjakt på lodjur i Gävleborg har stoppats i sista stund. Jakten skulle ha inletts imorgon, men så blir det inte eftersom Naturvårdsverkets beslut om att tillåta jakt på sex lodjur blivit överklagat.

Djurrättsorganisationen Djurens Rätt har lämnat in ett överklagande som kan stoppa årets licensjakt på lodjur i Gävleborgs län. Jakten skulle ha inletts imorgon, men det är inte säkert att Förvaltningsrätten kommer hinna avgöra frågan i tid.

- Det är Naturvårdsverket som har fattat beslutet om licensjakt i Gävleborgs län, så det är också de som har fått ett överklagande i fredags och det överklagandet har nu överlämnats till Förvaltningsrätten, säger Sara Sundin på Länsstyrelsen.

- Orsaken till att det är stor sannolikhet att jakten inte kan genomföras är att Förvaltningsrätten måste avgöra och titta på den här överklagan, säger Sundin.

På Djurens Rätt anser man att Naturvårdsverket haft fel i sin bedömning.

– Viltskadecenter har tagit fram siffror som visar att det inte är så många lodjur och därför så anser vi att det inte heller ska vara någon licensjakt, men sen gavs det ändå ett tillstånd och därför har vi valt att överklaga, säger förbundsordföranden Camilla Björkbom.

Men det är Naturvårdsverket som har gjort en utvärdering och bestämt att det ska kunna jagas sex stycken lodjur i Gävleborgs län. Varför går ni emot deras beslut?

– Vi har sett att underlaget inte räcker helt enkelt, att de siffrorna som kom från viltskadecenter visade på att det inte skulle bedrivas någon licensjakt. Det är inte så pass många djur att det skulle vara berättigat, säger Björkbom.

Förvaltningsrätten ska nu avgöra frågan men om de inte hinner fatta beslut innan den 31 mars så blir det ingen lodjursjakt i länet.