Hög tid att planera sommarresan

6:53 min

Det är ju bara ett par månader kvar till det är dags för lata dagar på stranden, härliga upptäcksfärder och trevliga kvällar på uteserveringar. Den tiden när man kunde hoppas på att hamna på ett förstaklasshotell genom en en sista-minuten-resa är över, så boka gärna nu, säger Kajsa Beausang, chefredaktör på tidningen RES.

Här är de specifika tips som Kajsa Beausang lämnade:

 

Barnfamiljen

Hyr en lägenhet eller hus vid Medelhavet. Det blir i de flesta fall billigare än att bo på hotell/all inclusive eller charter och dessutom uppskattar allt fler att få rå om sig själva. Matkostnader hålls nere genom att laga måltiderna själva. Det finns sajter där du kan byta boende, men det gäller att vara ute i god tid. Det är inget man gör i sista minuten.

Det är populärt att hyra med den egna familjen, men även bland familjer som reser tillsammans.

Kolla direktflygen och kolla sedan upp boenden efter dessa destinationer. För de flesta är det otänkbart att mellanlanda med barn. Kolla inte bara lågprisbolagen, de andra är nog så konkurrenskraftiga i dagsläget.

Populära länder

Spanien, Italien och Grekland är populärast. Kroatien kommer starkt och Turkiet, eftersom det sistnämnda är väldigt billigt, särskilt på all inclusive.

Bila i Europa

Det har blivit allt populärare att ge sig ut på vägarna med familjen. Husbil och husvagnssemester har ett uppsving just nu. Det är jättepoppis bland barnfamiljer, det har ökat mycket. Särskilt husbil, runt på campingar. Finns särskilda campingkartor, men det beror på hur äventyrlig man är.

För pensionärsparet som vill ha lugn och ro

Norra Italien. Piemonte med tryffel, vin och vackra gårdar. Kultur och mys. De tre sjöarna Como, Iseosjön och Garda. Lite mer finturism. Natur, äta länge, vacker utsikt.

Aktiv semester

Ö-cykla i Kroatien. Segla mellan öarna och cykla på land. Det finns flera arrangörer. Du har din packning på en segelbåt. Cyklar från den ena sidan till den andra. Det är hett bland pensionerna att göra också. Det är alla åldrar som gör det här. Man behöver inte vara en jätteduktig cykelmotionär.

Träningsresor

En stor trend bland resebolagen nu som satsar stenhårt. Bra anläggningar runt om i Medelhavet, samt Kanarieöarna. Allt från crossfit, yoga, löpning med mera. Samt sol och bad. Det är också populärt med föreläsningar om kost och hälsa. Årets stora satsning vad det gäller alla charterbolag, det är jättestort. Det kan vara någon kändis som jobbar där och håller föreläsningar.

Island

Temperaturer runt 20 grader, magisk natur och ett utbud av utomhusaktiviteter som slår det mesta: klättring, forsränning, hiking, fyrhjulingar, vandring, glaciärvandring med mera. Dessutom har Island fantastiska resturanger och då särskilt fisk och skaldjur som i princip hoppar upp på tallriken.

Citysemester med puls och nattliga upptåg

Då är det Berlin som gäller. Så rätt just nu. På många flodbanker i staden byggs det upp "strandbarer" med solstolar, beachvolley med mera. Inget bad direkt, men för puls och nöje är staden perfekt. Gör god research innan eller ta rygg på de hippaste berlinarna du kan hitta. Staden är full av "hemliga" klubbar och barer utan skyltar på dörren och det är ju här som det är häftigast att vara. Tricket är att veta var man ska, annars är Berlin en svår stad att bara plaska runt i.

Barcelona är en given hit. Stort nöjesutbud och strand mitt i staden. Inget oväntat, men en pålitlig häst.

Madrid är också bra, i mitt tycke, en ännu roligare partystad men kan vara extremt varm på sommaren. Se till att boka hotell med takpool.

Miami och South Beach erbjuder en massa hålligång.

Tel Aviv i Israel är också en stad som är känd för sitt nöjesliv och för fina stränder.

Belgrad - hög puls, obegränsat nattliv, sjö för bad.

Rio - såklart. Inte billigt men lär bli en riktig folkfest i och med Fotbolls-VM.

Kärleksparet

Amalfikusten är väldigt romantisk med städer som Positano, Amalfi, Sorrento. Ta en avstickare till Capri eller den mindre grannön Ischia, som är mindre ”hajpad”, billigare, och har färre andra turister.  Båtar till Capri och Ischia går från Sorrento och tar cirka en halvtimme men det är inte billigt.

Paris. Självklart.

Mindre grekiska öar. Satsa på mindre öar med lite svårare lägen, ö-luffa. Då minimeras snabbt ”härj och dunkadunka”.

Oväntade resmål

Pristina, Kosovo
Sarajevo, Bosnien och Herzegovina
Krakow, Polen
Vagar, Färöarna (Kastrup)
Casablanca, Marocko
Kangerlussuaq, Grönland (Kastrup)
Skopje, Makedonien
Doha, Qatar
Kina, Peking
Marseille, Frankrike

Det är dags att boka sommarens resa nu va?

– Om du vet när du måste åka, boka då så tidigt som möjligt. Glöm sista-minuten om du har "krav". Sista-minuten är bara för dig som har en mycket flexibel arbetsgivare eller möjlighet att flyga på udda dagar mitt i veckan. Det är billigare att boka i dig tid nu för tiden, säger  Kajsa Beausang, chefredaktör på tidningen RES.