16-årige Mattis: "Vetorätten inom FN måste förändras"

8:24 min

16-årige värmskogskillen Mattis Hallén kan se fram mot en spännande sommar. En vinst i en uppsatstävling har gett honom ett stipendium med en USA-resa och FN-besök, i arrangemang av bland andra Odd Fellow. Och i uppsatsen granskade han kritiskt vetorrätten som de fem permanenta medlemsländerna i säkerhetsrådet har inom FN.

– Det är inte riktigt demokratiskt att fem länder har såpass mycket makt, säger Mattis Hallén. Jag tycker man ska låta fler medlemmar ha den här vetorätten. Och så tycker jag det behövs mer insyn i Säkerhetsrådet.

Det var en stor del av jullovet som gick åt för att läsa på om FN, stadgar och vetorätt. Tack vare uppsatsen på det tema blev han sedan kallad till intervju, där han fick berätta mer om sin uppsats och om sig själv. Senare stod det klart att han blivit Värmlands representant, tillsammans med tiotalet andra svenska ungdomar, som får åka till USA och Kanada i sommar. Han har ännu inte fått programmet, men räknar med att besök på FN finns med, som det funnits på tidigare motsvarande resor.

– Jag tror att den här sortens resor gör att man får stor förståelse för vad andra tänker och tycker så att man själv lär sig att respektera det, säger Mattis Hallén.