P1

P1 Dokumentär: Primadonnan från Hisingen av Bo Sjökvist

På Hisingen i Göteborg bor en artist som skulle kunna ha blivit en av landets stora. Men hennes liv kom liksom i vägen för karriären, ett liv så händelserikt att det så här i efterhand kan låta som rena påhitt. Men det är det inte. Hennes berättelser är lika sanna som att hon heter Lena Junoff.

Dokumentärfilmarna Bo Sjökvist och Bengt Löfgren skulle göra en film om kuplettkompositören och skandalmannen Jonny Bode. En som skulle intervjuas var Lena Junoff, sångerskan som sjöng på Bodes pornografiska succéskiva från 70-talet, ”Bordellmammans dotter”.

Intervjun med Lena blir inte som de tänkt sig. Hon vill inte alls prata om Bode, utan om sig själv. Intervjun blir till en schlagerrevy som blir till en livshistoria, en stjärnkavalkad och till sist blir den – något så otippat som ett matlagningsprogram. Allt i regi av Lena.

I dokumentären om Lena Junoff, alias Ada Helen, Margeret Lee och Gilda, får vi vara med på en livsresa som för oss genom sorg och glädje, till Spotnicks och Duke Ellington, vilda fester och sammanbrott i USA, till falskt vildsvin och mangospätta. En resa som börjar med den ryske musikerpappan och den mandolinspelande mamman under en uppväxt i en helt annan tid på Hisingen i Göteborg.

Programmet handlar inte bara om Lena Junoffs fantastiska liv och skapandet av ett nytt matlagningsprogram. Det handlar också om vad som kan hända när kreativiteten får fritt spelrum och de svårigheter som uppstår när man vill för mycket.

Bo Sjökvist är radioproducent och dokumentärfilmare. Han har bland annat gjort radiodokumentärerna ”Jan Myrdals sista flytt” och ”Mera brännvin” om Eddie Meduza alias Errol Nordstedt.  Bland hans dokumentärfilmer kan nämnas dokumentärserien  "Nordstan – en julsaga", ”Sverigedemokraterna – vägen till riksdagen” och "Predikanten – om frikyrkopredikanten Målle Lindberg".