Sjukvårdsskandal som skräckteater

2:55 min

Blod som dödar är temat för teaterpjäsen "Factor 9" som har urpremiär på Profilteatern i Umeå ikväll. "Factor 9" handlar om den största sjukvårdsskandalen i brittisk historia, då flera tusen blödarsjuka infekterades av smittat blod. Föreställningen spelas av den skotska teatergruppen Dogstar Theatre och den ingår i Profilteaterns skräckteaterfestival "Horror & Art" ,som är en del av det officiella programmet för det europeiska kulturhuvudstadsåret i Umeå. Kerstin Berggren har träffat skådespelarna.

Nu räcker det, nu är det dags att lägga alla korten på bordet, säger de båda huvudpersonerna Rab och Bruce i föreställningen "Factor 9". Under 70-och 80 talet behandlades blödarsjuka i Storbritannien med smittat blod - åtskilliga tusen personer insjuknade i HIV, Hepatit och Creuzfeldt-Jakobs sjukdom - tusentals är idag döda.

Startskottet för hela teaterproduktionen gick för ca sex år sedan i Inverness i Skottland när skådespelaren Matthew Zajak träffade en av de tusentals drabbade, nämligen Bruce Norval.

Den nyskrivna pjäsen av Hamish MacDonald bygger på personliga vittnesmål från de bägge blödarsjuka Robert Mackie och just Bruce Norval. Bruce gestaltas av Matthew Zajak och Rab spelas av skådespelaren Stewart Porter. Eftersom skandalen varit och fortfarande är nedtystad i Storbritannien, så har arbetet med pjäsen "Factor 9" varit omskakande, säger Stewart Porter.

- Till en början visste jag nästan ingenting om ämnet så det har varit en fascinerande upptäckt både för mig som skådespelare och även rent personligt, säger han.

Att få pengar till föreställningen var inte det lättaste , men när skådespelaren Matthew Zajak från Dogstar Theatre arbetade i Västerbotten för några år sen fick han höra talas om Profilteaterns kommande skräckteaterfestival- då började saker hända.

-Det är ingen klassisk skräckföreställning men en skrämmande historia, säger Matthew Zajak.

Historien berättas med ljud, ljus och video och flera av de trick som klassiska skräckfilmer använder och den rör sig också i snabba klipp mellan olika platser. Som bekant tycks inga länder ha gått fria utan människor har drabbats runt om i världen.

-Den oskyldigt drabbade kan vara vem som helst. Det kan vara den som sitter bredvid dig på bussen, eller din granne, påpekar Stewart Porter.