Hästar kräver samarbete och tilltro säger indiantränare

5:53 min

Först måste man skapa ett förtroende från hästen, sen kan man sadla och rida.  Men ansvaret ligger helt hos ryttaren för att hästen skall kunna lita på och lyda, det säger internationelle hästinstruktören Patrick Allori efter helgen på Gotland

Hästar tänker inte som människor - men det krävs lika delar hästspråk och människspråk för att få förståelse. Det konstaterar Patrick Allori efter helgens "horse clinic" på Gotland.

Patrick har sina rötter hos Cheyennindianerna och har nu berättat mera om indiansk hästfilosofi som bygger på tilltro och samarbete mellan djur o människa.

Åtta hästar och ryttare har deltagit på Tjauls gård där teori och praktisk hästkunskap med stor inriktning på känslor och kommunikation mellan hästen och ryttaren, något som naturligt hör hemma hos indianfolken.

Två, ja nästan tre dagars hästutbildning i Lummelunda är avslutade. Vår reporter Lasse Ahnell fick en kort pratstund med den internationellt arbetande Patrick Allori, till hälften Cheyenne indian och uppvuxen med hästar och indiankultur.

På frågan om vad som utmärker den indianska filosofin att hantera sina hästar så svarar Patrick att det är en lång naturlig utveckling lika för alla indianstammar, där hästan och människa samarbetar.

Där är det barn och ungdomar som först tränar hästarna. De ser inte unga vilda hästar som farliga eftersom de har både svartbjörn och andra farligare djur i närheten. Det ger en naturlig kommunikation mellan hästarna och barnen. Så är det inte i västvärlden av olika orsaker.

Det här var Patrick Alloris första besök på Gotland men han återkommer i höst.